A köz véleménye

Az orosz kommentelők többsége az ukránoknak drukkol

Az Ukrajnában orosz nyelven netkommentezők 74 százaléka Kijev politikáját támogatja Moszkvával és az oroszbarát szeparatizmussal szemben - egy harvardi szociológus internetes híroldalak kommentjeit, közösségi portálok, blogok bejegyzéseit vizsgálta.

2014.10.09 19:34MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Az ukrán Szabadság Rádió által csütörtökön közölt és több ukrán média által átvett hír szerint a kutatást Bruce Etling, a Harvard Egyetem társadalmi és internetkutatásokkal foglalkozó központjának szociológusa végezte. A kutató a közösségi médiában az utóbbi 11 hónapban megjelent, Ukrajnával foglalkozó orosz, ukrán és angol nyelvű bejegyzéseket, hozzászólásokat vizsgálta meg.

Mint mondta, az inspirálta a kutatásra, hogy az amerikai lapok és a hagyományos tömegtájékoztatási eszközök olyan képet festettek Ukrajnáról, mintha ott az orosz ajkúak általában nem támogatnák a demokráciáért folyó küzdelmeket, és ez a média szerint az internetes hozzászólásokban is megmutatkozik.

A vizsgálat során a szociológus orosz és ukrán napilapok weboldalait, kormányzati honlapokat is elemzett, és arra a meglepő eredményre jutott, hogy az Ukrajnából oroszul kommentezők jelentős többsége támogatását fejezte ki az európai integrációért és hatalomváltásért folytatott kijevi Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat mellett.

"Ukrajnában az interneten orosz nyelven hozzászólók 74 százaléka támogatta a Majdan-tüntetéseket és csupán egynegyedük volt ellene" - emelte ki a kutató.

Etling feltételezése szerint ennek az a magyarázata, hogy általában az internethasználók közül azok, akik regisztrálnak közösségi médiafelületekre az átlagnál magasabb végzettségűek és jobb anyagi hátterük van, Ukrajnában pedig ez a réteg inkább az ország nyugati orientációját támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.