Az első ügy, az első hálózat

Lezárult az első macedón kémkedési eljárás

A vádiratban a kémkedés mellett csalás, zsarolás, illegális fegyverkereskedelem, államtitkok kiadása, valamint bűnszövetkezetben való részvétel is szerepelt. A nyolc hónapja tartó bírósági eljárás az elhangzott információk érzékenysége miatt főleg zárt ajtók mögött zajlott.

2014.10.06 17:50MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Tizennyolc személyt ítéltek el Macedónia első kémkedésért indított bírósági eljárásában - közölte a vesti.mk macedón internetes portál hétfőn.

Az ország Jugoszláviától való 1991-es függetlenedése óta ez az első ügy, amelyet kémkedés gyanújával indítottak, egyben az első kémhálózat, amelyet lelepleztek.

A szkopjei bíróság első fokú ítéletében 17 vádlottat letöltendő, egyet pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Marjan Efremovot, a macedón titkosszolgálat korábbi tagját - az ügy fővádlottját - 15 év letöltendő börtönre ítélték. A többi vádlott ennél enyhébb büntetést kapott.

A férfiakat tavaly szeptemberben vették őrizetbe. A hírszerző szolgálat volt és jelenlegi alkalmazottai mellett a vádlottak padjára került a macedón parlament egy tisztviselője, egykori rendőrtisztek és védelmi hivatalnokok, egy újságíró, valamint a pénzmosás elleni állami ügynökség volt vezetője is.

A vádiratban a kémkedés mellett csalás, zsarolás, illegális fegyverkereskedelem, államtitkok kiadása, valamint bűnszövetkezetben való részvétel is szerepelt.

A nyolc hónapja tartó bírósági eljárás az elhangzott információk érzékenysége miatt főleg zárt ajtók mögött zajlott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.