Legalább két éven keresztül kémkedhetett

Kémkedés gyanújával vettek őrizetbe egy egyetemi tanulót Kínában

A Csang családnevű fiatal férfi legalább két éven keresztül szolgáltatott titkos információkat külföldi állampolgároknak.

2014.08.06 12:52MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Külföldi országok számára való kémkedés gyanúja miatt vettek őrizetbe egy egyetemi hallgatót Kínában - jelentette a kínai központi televízió szerdán.

A tudósítás szerint a Csang családnevű fiatal férfi legalább két éven keresztül szolgáltatott titkos információkat külföldi állampolgároknak. Több mint félszázszor teljesítette meg nem nevezett nemzetiségű üzleti partnereinek információk gyűjtésére vonatkozó megbízásait, és azokért cserébe több mint 32 ezer dollárt kapott.

A fiatal férfi személyéről a riport mindössze annyit közölt, hogy az észak-kínai Harpini Egyetem űrtechnika szakos végzős hallgatója, és többször kapott pénzt, hogy külföldre, illetve kínai katonai támaszpontok közelébe utazzon. Egyebek közt a dél-kínai Hajnan szigetén tett látogatást, ahol nemzetbiztonsági szempontból "érzékeny felvételeket" készített.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Csang "mindvégig tisztában volt tevékenységének nemzetbiztonságot veszélyeztető" voltával, s őrizetbe vétele után "megbánását fejezte ki" - fogalmaz a Hszinhua.

Májusban egy Csangéval sokban egyező esetben egy külföldieknek hadititkokat és védett dokumentumokat kiszivárogtató dél-kínai férfi tíz év börtönbüntetést kapott. Csang sorsáról később döntenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.