Tiltakozás a barbarizmus ellen

Muzulmánok tartottak megemlékezéseket a lefejezett francia túsz emlékére

"A vak terrorizmussal, barbarizmussal szemben, hogyan beszélhetünk, kedves testvéreim, iszlámról? Megölni egy embert, mondja a Korán, olyan mintha az emberiséget ölnénk meg. Az iszlámban az élet szent. Az iszlám a tolerancia ... "

2014.09.26 18:41MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Több francia városban is megemlékezést tartottak muzulmán szervezetek pénteken az Algériában két nappal ezelőtt iszlamisták által lefejezett francia túsz, Hervé Gourdel emlékére.

"Mi, franciaországi muzulmánok, megálljt mondunk a barbarizmusra" - mondta Dalil Boubakeur, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) elnöke a párizsi nagymecset előtt tartott nagygyűlésen, amelyen több százan jelentek meg.

"Ez a nagygyűlés a nemzeti egység szándékának erős és hangos kifejeződés" - tette hozzá. A megemlékezésen megjelent többek között Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, Jean-Michel Dubost, a francia püspöki konferencia képviselője és Valérie Pécresse volt jobboldali gazdasági miniszter és kormányszóvivő.

"A vak terrorizmussal, barbarizmussal szemben, hogyan beszélhetünk, kedves testvéreim, iszlámról? Megölni egy embert, mondja a Korán, olyan mintha az emberiséget ölnénk meg. Az iszlámban az élet szent. Az iszlám a tolerancia ... A méltóságunkkal, a megemlékezésünkkel, mindannyian azt kívánjuk kifejezni, hogy megvetjük ezeket az elvetemült bűntetteket" - hangsúlyozta az Európa legjelentősebb, mintegy 5-6 milliós muzulmán közösségét képviselő szervezet vezetője.

Jean-Michel Dubost rövid felszólalásában arra kérte a muzulmánokat, hogy legyenek büszkék magukra. "Nem osztom a hiteteket, de tisztelem. Együtt kell megnyernünk a béke csatáját" - fogalmazott a katolikus vezető. Párizs főpolgármestere pedig üdvözölte, hogy a CFCM "a franciaországi toleráns, nyitott és a köztársaság törvényeit tiszteletben tartó iszlám" híve.

Több vidéki városban, egyebek mellett Nantes-ban, Saint-Etienne-ben is hasonló megemlékezések voltak, este pedig Párizsban a muzulmánok társadalmi kulturális intézete előtt rendeznek a terrorizmus elleni tiltakozó megmozdulást.

Az 55 éves Hervé Gourdel túravezető emlékére - akit vasárnap raboltak el az algériai hegyekben, ahol helyi barátaival kirándult - Nizzához közeli Saint-Martin-Vésubie hegyi faluban, ahol a férfi nyári hegyi túrákat szervező irodáját működtette, csütörtök este 800-an vettek részt a csendes emlékező menetelésen.

A Le Figaro című konzervatív lapban pénteken "Mi is mocskos franciák vagyunk" címmel muzulmán közéleti személyiségek szolidaritásukat fejezték ki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet áldozataival.

A kifejezést Abu Mohamed el-Adnáni, a dzsihadista milícia hivatalos szóvivője hétfőn megjelent beszédében használta, amelyben arra szólította fel az IÁ ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, hogy lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az "ellenséges társadalmak életét".

A Washington vezette katonai koalíció tagjai között kiemelte a dzsihadisták elleni összehangolt fellépésről szóló nemzetközi konferenciának otthont adó, "rosszindulatú és mocskos franciákat". A kivégzett francia túsz családja azt kérte, hogy a megemlékezéseket méltósággal és visszafogottsággal tartsák meg a szervezők.

"Nem tűrjük el a gyűlölködő, provokáló és politikai beszédeket, bármelyik oldalról érkezzen. Nem szeretnénk, ha a politikusok felszólalnának (a nagygyűléseken)" - írta közleményében a család.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.