Románia egységes és oszthatatlan

RMDSZ: a román Legfelsőbb Bírói Tanács megsértette a szólásszabadság jogát

A romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) "politikai álláspontot fogalmazott meg" az RMDSZ által kidolgozott székelyföldi autonómiatervezet nyilvánosságra került munkaváltozatáról.

2014.09.13 16:48MTI
Kelemen Hunor (Fotó: Facebook/RMDSZ)

A bírói tanács csütörtöki közleményében megkérdőjelezte az autonómiatervezet alkotmányosságát, megjegyezvén, hogy Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam, és azokat a kitételeket is kifogásolta, amelyek a bíráskodásban is hivatalossá tennék a magyar nyelvet Székelyföldön.

A Kelemen Hunor elnök által jegyzett szombati közleményében az RMDSZ az Európai Emberjogi Bíróság ítéleteiből idézve utasította el a CSM állásfoglalását, és felszólította a testületet, hogy mutasson be jelentést arról, hogyan biztosították az anyanyelvhasználatot az igazságszolgáltatásban az elmúlt években.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.