Skót népszavazás

Pánik a placcon: még nem Skócia miatt gyengül a font

Nem a jövő heti skóciai függetlenségi népszavazást megelőző piaci idegesség gyengítette a fontot az elmúlt napokban, de ha Skócia az elszakadásra szavaz, annak rövid távú piaci reakciója a font súlyos, százalékosan akár kétszámjegyű árfolyamveszteségét is eredményezheti

2014.09.12 19:23MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/James Barker

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértőinek tanulmánya szerint a skót függetlenségpárti kampány gazdasági programjában "az életképes B-terv hiánya a legnagyobb lyuk", vagyis az, hogy az elszakadást pártolóknak nincs világos válaszuk arra a kérdésre, hogy függetlenné válása esetén Skócia mivel fog fizetni.

A ház szerint azonban a font dollárárfolyamának gyengülése mögött nem az ezzel kapcsolatos bizonytalanság áll, talán még részben sem, hanem inkább az amerikai és a brit monetáris politika kilátásaihoz fűződő, eltérő piaci várakozás.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ezt jelzi, hogy a font az euróval szemben alig gyengült, tekintettel arra, hogy a brit jegybanki kamatpályával kapcsolatos várakozások az euróövezetihez hasonlítva jórészt stabilak.

Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a piac egyszerűen nem árazta be - valószínűleg még részben sem - a font esetében Skócia függetlenné válásának lehetőségét, és ez nagyon nagy piaci reakciót eredményezhet, ha mégis a függetlenségpártiak győznének a jövő csütörtöki skóciai népszavazáson.

A piaccal azonos nézeten lehetnek a londoni fogadóirodák is, amelyek még mindig jelentős, 5-1 nyereményeséllyel kínálják fogadásra - vagyis alacsony valószínűségűnek tartják - az elszakadást pártolók győzelmét - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: a maguk részéről nincsenek meggyőződve arról, hogy Skócia függetlenné válása szükségszerűen a font értékének alapvető és tartós piaci átárazását eredményezné. Skócia elvesztése ugyanis nem változtatná meg a brit gazdaság alapjellemzőit ugyanolyan módon, ahogy az euróövezet néhány gyengébb perifériális gazdaságának távozása módosítaná a valutaunióról alkotott piaci megítélést - áll a Capital Economics pénteki elemzésében.

A ház szerint azonban ennek ellenére nyilvánvalóan naivitás lenne azt várni, hogy a skót függetlenségpártiak győzelme nem járna jelentős piaci hatással. Nem lehet előre tudni, hogy ebben az esetben mekkora reflexszerű árfolyamesést szenvedne el a font, de nem tűnik lehetetlennek 10, vagy akár 20 százalékos árfolyamzuhanás sem - vélekedtek a Capital Economics elemzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.