Harc az Iszlám Állam ellen

Erbílbe telepítenek amerikai harci gépeket

Az Obama elnök által augusztus 8-án elrendelt légicsapások intenzívebbé tétele érdekében a katonai gépek a kurdok által amerikai segédlettel védelmezett Erbílből fognak felszállni.

2014.09.11 21:45MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az Egyesült Államok katonai gépeket telepít az iraki kurdok fővárosába, Erbílbe, hogy onnan az eddigieknél támadóbb légicsapásokat mérjen az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetre - közölte csütörtökön Washingtonban John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője. Barack Obama elnök szerdán jelentette be, hogy kiterjeszti a dzsihadista csoport elleni légitámadásokat, és hogy Amerika "levadássza" az őt fenyegető terroristákat, bárhol is legyenek.

Kirby szerint az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtanak majd az iraki biztonsági erők offenzívájához. Az Obama elnök által augusztus 8-án elrendelt légicsapások intenzívebbé tétele érdekében a katonai gépek a kurdok által amerikai segédlettel védelmezett Erbílből fognak felszállni. Az amerikai védelmi minisztériumból származó értesülések szerint a kurd főváros repterére vadászgépeket vezényelnek majd.

Az Egyesült Államok eddig több mint másfélszáz légicsapást mért az IÁ erőire, elsősorban a stratégiai jelentőségű, Erbíltől mintegy 130 kilométerre nyugatra található moszuli gát védelmében. A légicsapások mellett Washington több száz katona Irakba vezénylésével is támogatja az IÁ ellen harcoló iraki és kurd erőket, akik azonban, mint azt Kirby ismételten leszögezte, nem vesznek részt a szárazföldi összecsapásokban.

Obama közölte, hogy 475 fővel erősíti meg az amerikai katonai jelenlétet Irakban, akik közül 125 fő a szíriai határhoz is közel fekvő Erbílből kiinduló légicsapások végrehajtásában kap majd feladatott. A legújabb erősítéssel 1600-ra emelkedik az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszáma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.