Iszlám Állam

Támogatja az Obama-tervet Kína

Arra azonban kitértek, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi szabályokat, s velük együtt az érintett országok szuverenitását, függetlenségét és területi integritását is.

2014.09.11 15:45MTI

Peking a kínai diplomácia sajátos nyelvezetét használva ugyan, de támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök frissen bejelentett tervét az Iszlám Állam (IÁ) elleni határozott fellépésre, Szíria és Irak bombázásra.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az Obama bejelentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy "a nemzetközi közösségnek együtt kell dolgoznia a terrorizmus elleni harcban, beleértve egyes országok erőfeszítéseinek támogatását".

Hua Csun-jing úgy fogalmazott, hogy "a terrorizmus nemzetközi táptalaját még távolról sem sikerült megszüntetni", s úgy vélte, hogy az IÁ fegyveresei Szíriában és Irakban új veszélyt jelentenek a globális biztonságra. Hozzátette, mindez a terrorizmus elleni nemzetközi összefogást is új kihívások elé állítja. A helyzetet "összetettnek és súlyosnak" nevezte.

Hua kijelentette, hogy Kína ellenzi a terrorizmus minden formáját, mindazonáltal megjegyezte, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harc során "tiszteletben kell tartani a nemzetközi szabályokat, s velük együtt az érintett országok szuverenitását, függetlenségét és területi integritását is".

Megfigyelők szerint Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki a hét elején háromnapos látogatáson járt a kínai fővárosban, hogy előkészítse Barack Obama novemberi tárgyalásait, pekingi megbeszélésein feltehetően már tájékoztatta kínai partnereit Obama várható lépéséről és meggyőzte őket annak szükségességéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.