USA-terrorizmus-évforduló

Megemlékezések Washingtonban és New Yorkban a terrortámadások 13. évfordulóján - összefoglaló

Az amerikaiak sosem fogják magukat megadni a félelemnek, elmúlt 13 éve az újjáépítés és megújulás jegyében telt el.

2014.09.11 21:29MTI

Ezt jelentette ki Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján a Pentagonnál megrendezett megemlékezésen.

Obama kijelentette, hogy Amerika mindig megerősödve lép tovább a megpróbáltatások után. Az elnök, aki szerdán közölte, hogy Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni légicsapásokat, egyúttal megemlékezett arról a 6800 amerikai katonáról is, akik az elmúlt 13 év háborúiban vesztették életüket.

Chuck Hagel védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az amerikaiak mindig egységesen kell szembenézniük a kihívásokkal.

A védelmi minisztériumnál megrendezett ünnepélyes szertartást megelőzően az elnök, a first lady és Joe Biden alelnök részvételével a Fehér Háznál egyperces néma tiszteletadással emlékezetek meg a terrortámadások csaknem 3 ezer áldozatáról.

New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ (WTC) ledöntött ikertornyainak helyén létesített emlékhelyen a hagyományoknak megfelelően felolvassák az áldozatok névsorát. A szertartáson megjelent Andrew Cuomo, New York állam kormányzója és két elődje, Michael Bloomberg és Rudy Giuliani társaságában Bill de Blasio, New York város polgármester is.

A helyszínen az emlékvízesések és a múzeum mellett az új WTC-nek már két felhőkarcolója működik és a tervek szerint az év végéig átadják a nyugati félteke legmagasabb épületét, a One World Trade Centert is.

A nap folyamán megemlékezést tartanak a pennsylvaniai Shanksville-nél, a United Airlines 93-as járatának lezuhanásának helyszínén is.

Noha az amerikai belbiztonsági minisztériumnak nincs tudomása konkrét terrorfenyegetésről, az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai a korábbi évekhez hasonlóan most is fokozott készültségben várták az évfordulót, mert annak az iszlamista terrorszervezetek szimbolikus és propagandisztikus jelentőséget tulajdonítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.