Ukrán válság

Lavrov: Ukrajna NATO-tagságának szorgalmazása kisiklathatja a békefolyamatot

Az orosz diplomácia vezetője arra szólított fel, hogy külföldön hagyjanak fel az Ukrajna tömbön kívüliségének feladását és NATO-tagságát célzó "provokációkkal", és folytassák az ukrán válság békés rendezését célzó cselekvést, biztosítsák Ukrajna nemzeti egységét.

2014.09.04 10:35MTI
Forrás: Wikipédia

Ukrajna NATO-tagságának szorgalmazása kisiklathatja az ukrajnai békefolyamatot - figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európa Tanács főtitkárával tartott moszkvai találkozóján csütörtökön.

Az orosz diplomácia vezetője szerint nem véletlen, hogy éppen azokban a napokban, amikor az orosz és az ukrán elnök minszki találkozóját, Putyin orosz államfő 7 pontba foglalt békejavaslatát követően "kitapinthatóvá váltak" a Kijev és a délkelet-ukrajnai felkelők közötti ellentétek rendezésének megközelítési módjai, az ukrán hatalom másik részében ekkor hangzottak el a követelések, hogy el kell kezdeni Ukrajna NATO-csatlakozását.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén közölte, hogy országa különleges partneri státust akar a NATO-val, amelyet már az észak-atlanti szövetség walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amelyben Ukrajna megszünteti semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését.

Szergej Lavrov arra szólított fel, hogy külföldön hagyjanak fel az Ukrajna tömbön kívüliségének feladását és NATO-tagságát célzó "provokációkkal", és folytassák az ukrán válság békés rendezését célzó cselekvést, biztosítsák Ukrajna nemzeti egységét.

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő demonstratív módon Ukrajna támogatása mellett foglalt állást Oroszországgal szemben a walesi NATO-csúcstalálkozó küszöbén, a The Times-ban csütörtökön megjelent közös cikkében.

A NATO-tagállamok közül Lengyelország amellett van, hogy Ukrajnát nem csupán Oroszország elleni szankciókkal kellene támogatni, hanem annak haditechnikai támogatását is növelni kellene.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára a megbeszélés során a vérontás megszüntetésére hívta fel a Délkelet-Ukrajnában harcoló feleket, és azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak latba kell vetnie befolyását az érintettekre a válság rendezése érdekében.

Az orosz külügyminiszter Moszkvában Ilkka Kanervával, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnökével ugyancsak az ukrán válság rendezéséről tárgyalt. A finn politikus egyebek között fontosnak tartotta, hogy meg kell akadályozni "a fegyverek és katonák áradatának átkelését (az orosz-ukrán) határon". Azt is hangsúlyozta, hogy megnyugtató megoldást kell találni a válságra.

Szergej Lavrov szerint az EBESZ-nek sokkal aktívabbnak kellene tevékenykednie az egész Európa biztonságát érintő problémák megoldása érdekében.

Közölte, hogy a nemzetközi szervezetek, így az EBESZ határozatait szigorúan végre kellene hajtani az Ukrajnában történt valamennyi "bűncselekményre, és összecsapásra" vonatkozóan.

Az orosz külügyminiszter elsősorban a kijevi főtéren, illetve a dél-ukrajnai Odesszában történt gyilkosságok és halálozások, valamint a malajziai légitársaság utasszállító gépének katasztrófáját (feltételezett lelövését) említette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.