Ukrán válság

A pénzpiacok azonnal reagáltak a tűzszünet hírére

Meredek csökkenéssel reagált szerdán Londonban az ukrán és az orosz államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása az ukrajnai tűzszünet lehetőségéről szóló hírekre.

2014.09.03 20:05MTI
Forrás: Wikipedia

A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni kereskedésben hatalmas, 70 bázispontos napi eséssel 1050 bázispont környékén mozgott.

Oroszország szuverén CDS-kontraktusainak középárfolyama 35 bázisponttal 230 bázispont körüli szintre csökkent a CMA adatai szerint.

A szerdára kialakult ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most hozzávetőleg 1,05 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 70 ezer dollárral olcsóbban, mint egy nappal korábban.

Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában mindazonáltal még 807,76 bázispont volt, így még mindig több mint 240 ezer dollárral drágábbak az egységnyi értékű ukrán deviza-államadósság törlesztési kockázatára köthető biztosítási ügyletek a tavalyi év végén mért díjszabásnál.

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac továbbra is 50 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény - vagyis a devizakötelezettségek esetében kialakuló államcsőd - öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.

Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont - vagyis 10 millió dollárnyi kötvényértékre egymillió dollár - feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető "Caa/CCC" adósosztályzati sávban tartja nyilván.

Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató szerint ugyanakkor az ukrajnai válság elmélyülése óta az orosz államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása is elszakadt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok csoportjának (BRIC) többi tagjáétól.

A Markit Financial Information Services kimutatása szerint a nyáron markáns széttartás indult meg a CDS-középárfolyamokban Oroszország és a többi BRIC-gazdaság - vagyis Brazília, India és Kína - között.

A Markit adatai szerint az orosz CDS-árfolyamok jelenleg csaknem 100 bázisponttal magasabbak az idei év elején mért szintnél.

A BRIC-csoport összes többi gazdaságának szuverén CDS-kontraktusai ugyanakkor csökkentek az elmúlt tizenkét hónapban. Különösen kirívó az indiai államcsőd-kockázat megítélésének javulása, India CDS-tranzakcióinak árazása ugyanis megfeleződött a tavaly nyáron mért 355 bázispont körüli szintekhez képest.

A Markit szakértői kiemelték, hogy az indiai CDS-középárfolyam tavaly augusztusban még 150 bázisponttal magasabb volt az orosz államcsőd-biztosítási díjnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.