Ukrán válság

Ausztria az orosz-ukrán konfliktus békés rendezése mellett áll ki

Az osztrák államfő már júliusban arról beszélt, hogy az Oroszország elleni EU-szankciók fontosak és szükségesek, de a helyzetet elsősorban párbeszéddel kell megoldani.

2014.09.03 16:24MTI

Ausztria kiáll az ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett, és minden erejével azon van, hogy csökkentse a válságnak az osztrák gazdaságra gyakorolt hatását.

Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár egyaránt kiállnak az ukrán válság békés rendezése mellett, és elfogadhatatlannak tartják Vlagyimir Putyin orosz elnök terjeszkedő politikáját - írta a Die Presse című osztrák lap szerdai kiadásában.

Az EU-tag, de semleges Ausztria kancellárja még előző napi rádiónyilatkozatában közölte, hogy kormánya sem az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányokkal, sem a NATO tervezett katonai beavatkozásával nem ért egyet.

Heinz Fischer osztrák államfő már júliusban arról beszélt, hogy az Oroszország elleni EU-szankciók fontosak és szükségesek, de a helyzetet elsősorban párbeszéddel kell megoldani. Az osztrák közszolgálati rádióban egy a napokban elhangzott interjúban arra figyelmeztetett: amennyiben Oroszország bevonul Ukrajnába, a nemzetközi közösségnek józanul, felelősségteljesen és határozottan kell reagálnia.

Az Oroszország elleni esetleges további szankciókról beszélt Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az osztrák nagyköveti konferencián. "Egyre nehezebb dolgunk lesz, de most a békéről és az európai értékekről van szó, amelyeket meg kell védenünk Ukrajnában is" - jelentette ki.

Faymann osztrák kancellár korábban azt mondta: egészen egyértelmű, hogy a válságnak "kényelmetlen" gazdasági következményei vannak Ausztriára nézve. Az osztrák kormány szeptember 10-én ül össze, hogy az ukrán válságnak Ausztriára, az osztrák termelőkre gyakorolt hatásait és az osztrák gázellátás kérdését megtárgyalják. Az E.ON igazgatótanácsának elnöke, Johannes Teyssen a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lapnak ugyanakkor úgy nyilatkozott: sem az orosz, sem az európai félnek nem áll érdekében, hogy a gázellátás kérdését a konfliktus részévé tegye, és leállítsa az Európába érkező gázszállítást.

Az osztrák agrárágazat és Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter is már rögtön az orosz embargó bevezetése után megkongatta a vészharangot. Több európai államhoz hasonlóan a hazai termékek fogyasztására szólítottak fel, és munkacsoportot hoztak létre a termelői export támogatására.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, a hal, a sajt, a tej, a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból , az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.