Nehéz kenyér

Ismét új gazdasági minisztere van Szerbiának

Az utóbbi évek kormányaiban egyetlen gazdasági vagy pénzügyminiszter sem töltötte ki hivatali idejét, mindegyiket idő előtt leváltották, vagy lemondott.

2014.09.03 21:05MTI
Forrás: Wikipedia

Zeljko Sertic, az új miniszter - a legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt tagja - Dusan Vujovicot, a Világbank egykori közgazdászát váltja ezen a poszton, aki eddig a pénzügyi tárcával együtt felügyelte a gazdaságit is, miután az előző pénzügyminiszter váratlanul lemondott.

Sertic kinevezését a 250 fős törvényhozás 178 tagja támogatta, négyen ellenezték.

Az új gazdasági miniszter legfontosabb feladata a több mint 500 veszteséges állami vállalat privatizációjának levezetése lesz. A folyamatnak a jövő év végéig le kell zárulnia.

A szerbiai privatizációs ügynökség a múlt hónapban tette közzé azoknak a veszteséges vállalatoknak a listáját, amelyeket eladásra kínál. A szóban forgó vállalatok évente mintegy egymilliárd eurós veszteséget okoztak a büdzsének az állami támogatások miatt, illetve ezek a cégek összesen körülbelül 90 ezer embert foglalkoztatnak, hasznot azonban nem termelnek.

A szerb állam a veszteséges vállalatok eladásával igyekszik csökkenteni a várhatóan 8,3 százalékot is elérő GDP-arányos deficitet, illetve a köztartozás mértékét, amely elérheti a bruttó hazai össztermék 73 százalékát is.

A 2000-es évek óta mindegyik kormány "a szőnyeg alá söpörte" a privatizáció ügyét, attól tartottak ugyanis, hogy a munka nélkül maradó dolgozók tüntetésekbe, zavargásokba kezdenek. Az ország anyagi helyzete azonban nem teszi lehetővé a további halogatást - hangsúlyozták politikusok és gazdasági szakértők is az utóbbi néhány hónapban, főleg a márciusi előre hozott választások óta.

Szerbia gazdasága egyébként a várt növekedés helyett az idén zsugorodik az országot sújtó tavaszi árvizek miatt. A szerb hazai össztermék a várt 1 százalékos növekedés helyett nagy valószínűséggel 0,5 százalékkal csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.