Ambivalens viszony a gyermekvállaláshoz

A szerbeknél a gyerekből lehet négy, nem a kerékből

Az állami intézmények tevékenységéből nem mindig szűrhető le egyértelműen, hogyan viszonyul Szerbia a gyermekvállaláshoz - ez derült ki a Vecernje Novosti című szerbiai napilap elemzéséből.

2014.09.02 08:17MTI

Eszerint a szerb állam a csökkenő születésszám miatt családalapítást serkentő intézkedéseket hoz, másrészt viszont csak négy gyermek vállalását támogatja.

A statisztikák szerint Szerbia lakossága évente 30 ezer fővel, azaz egy kisebb város teljes lakosságával csökken. A mérleg másik oldalán pedig van 5 264 család, amely öt vagy több gyermeket vállalt, a népességgyarapítás irányába tett lépéseiket azonban az állami szervek nem támogatják. Ennek oka az, hogy a hatályos törvények szerint csupán négy gyermeket támogat az állam, a többi utód a szociális rendszerben "láthatatlan" marad.

A gyermekekért járó támogatásokat azonban további feltételekhez kötik: az a négygyermekes család például, amelynek havi bevétele meghaladja a 48 300 dinárt (129 ezer forint), már nem jogosult semmilyen szociális juttatásra.

Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint a támogatások meghatározásakor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait vették figyelembe. A WHO álláspontja az, hogy négy szülés lehet biztonságos az anya és a születendő gyermek számára, minden további várandósság kockázatot hordoz mindkét félre nézve.

Más európai országok ezek szerint nem mindig veszik figyelembe a WHO ajánlásait, Németországban például minden megszületett gyereket nagykorúságáig támogat az állam havi 154-179 euróval. (1 euró=314,51 forint) Ha nem is ilyen magas összeggel, de Svédország, Ausztria, Írország, Franciaország, Belgium és Finnország is támogatja a nagycsaládosokat, és nem diszkriminálja negatívan egyik gyereket sem.

Születésserkentő intézkedésekre mindenképpen szükség lenne a 7,2 milliós Szerbiában, ebben mindenki egyetért. A statisztikák szerint egy családra átlagosan 1,6 gyerek jut. Ez százalékosan azt jelenti, hogy a házaspárok 30 százalékának nincs gyereke, 51,8 százalékának csak egy utódja van, míg az összlakosság 40 százalékát teszik ki a kétgyermekes családok. Nagyon kevés a három (6,7 százalék), négy (1,1 százalék) vagy több (0,4 százalék) gyermekkel rendelkező házaspár. Nyolc vagy több gyereke a 2011-es népszámlálási adatok szerint 321 családnak van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.