Terror

Legalább 15 feltételezett iszlamista szélsőségest vettek őrizetbe Boszniában

A gyanú szerint a lefogottak terroristacsoportot szerveztek, finanszíroztak és népszerűsítettek, valamint szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket.

2014.09.03 12:04MTI
freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

Terrorizmus gyanújával legalább 15 feltételezett iszlamista szélsőségest vett őrizetbe a boszniai rendőrség szerdán.

A boszniai hírportálok jelentése szerint a Damaszkusz nevet viselő akció keretében fogták el a férfiakat Bosznia-Hercegovina több településén. A gyanú szerint a lefogottak terroristacsoportot szerveztek, finanszíroztak és népszerűsítettek, valamint szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket.

A Dnevni Avaz című napilap információi szerint az elfogottak között van a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic is. A rendőrségi fellépés célja az volt, hogy bizonyítsák a gyanúsítottak és olyan boszniai állampolgárok kapcsolatát, akik a szíriai és az iraki harcokban vesznek részt terrorista szervezetek oldalán.

Bosznia-Hercegovina új büntetőtörvénykönyve tiltja az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket.

Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételre buzdítanak. A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol az iszlamista szervezetek soraiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.