Támogatás

Az irakihoz hasonló segítséget vár az ukrán külügyminiszter a Nyugattól

A Nyugatnak ahhoz hasonló módon kellene támogatnia Ukrajnát, ahogyan az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen harcoló iraki erőket segíti.

2014.08.21 12:30MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az Express című kölni lapnak adott interjúban kiemelte, hogy következetes lépés lenne a Nyugat részéről, ha "technikai és katonai támogatást nyújtana Ukrajnának a terrorizmus elleni harchoz, hasonlóan ahhoz, ami Irak esetében jelenleg történik", mert az ukránok küzdelme "az Európai Unió elemi érdeke".

Ukrajnának emellett az "európai reformok" végrehajtásához is segítségre van szüksége - tette hozzá Pavlo Klimkin, aki szerint egy gazdasági és politikai támogatási programot, "ukrán Marshall-tervet" kellene összeállítani, a program vezetést pedig Németországnak kellene vállalnia.

Az előző hét végén Berlinben tartott ukrán-orosz-német-francia külügyminiszteri megbeszéléssel kapcsolatban azt mondta, hogy kedvező fejlemény a tárgyalások elindulása, de fegyverszüneti megállapodás csak akkor jöhet létre, ha teljesül három feltétel.

Az első az ukrán-orosz határ biztonságának és ellenőrzésének helyreállítása, a második pedig az, hogy az EBESZ felügyeli a megállapodás betartását mindenhol, beleértve a határ térségét.

A harmadik feltétel az oroszpárti szakadárok fogságába esett ukránok szabadon bocsátása - mondta Pavlo Klimkin. Hangsúlyozta, hogy "a szankciók egyedül nem állítják meg" Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és nemzetközi összefogás nélkül Európa nemigen tudja feltartóztatni a "moszkvai agressziót".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.