A csehek nem állnak csehül

Más az a kétharmad... Ott annyian elégedettek az életükkel

Az is egyértelműen megmutatkozott, hogy a fiatalabb nemzedékek elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek és általában a nyugdíjasok.

2014.08.11 11:57MTI

A csehek 65 százaléka elégedett az életével - derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn közölte a prágai sajtó.

Az utóbbi két évben ezen a téren 10 százalékkal javult a helyzet Csehországban, mivel szintén a CVVM közvélemény-kutató intézet 2012-ben készített hasonló felmérésében az elégedettek aránya 55 százalékos volt.

A most megkérdezettek 21 százaléka azt állította, hogy "se nem elégedett, se nem elégedetlen", míg az elégedetlenek aránya 14 százalék.

A CVVM elemzése szerint jóval elégedettebbek életükkel Csehországban a magasabb műveltségűek és a jó anyagi helyzetűek, mint a kevésbé iskolázott és szegényebb rétegek. Az is egyértelműen megmutatkozott, hogy a fiatalabb nemzedékek elégedettebbek életükkel, mint az idősebbek és általában a nyugdíjasok.

Életükkel leginkább a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az elvált, egyedül élők nincsenek kibékülve - mutatott rá a CVVM.

Regionálisan tekintve a Dél-Morvaországban élők a legelégedettebbek, míg a legkevésbé az észak-morvaországiak. Ugyancsak magas az elégedettség a prágaiak körében, míg a nagy munkanélküliséggel küzdő észak-nyugati Ústecky régióban hasonló elégedetlenség mutatkozik, mint Észak-Morvaországban.

A CVVM a felmérést júniusban készítette országos mintát alapul véve, több mint ezer fő megkérdezésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.