Nyílik a Gulag?

Munkatáborba küldenek két orosz ellenzéki vezetőt

Négy és fél éves, munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélt két vezető orosz ellenzékit egy moszkvai bíróság csütörtökön, akiket Vlagyimir Putyin elleni tömeges zavargások előkészítésével vádoltak.

2014.07.24 21:05MTI
Udalcov közösségi oldalán üzent: «Свободу!» (fotó: FB/Sergey Udaltsov)

Szergej Udalcov, a Baloldali Front nevű radikális párt elnöke és a platform egyik aktivistája, Leonyid Razvozzsajev ellen azért indult eljárás, mert a hatóságok szerint ők szervezték a többi között a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött 2012. május 6-i moszkvai tiltakozó akciót a harmadik elnöki periódusára készülő Putyin beiktatásának előestéjén.

Razvozzsajev 150 ezer rubeles (mintegy 1 millió forint) pénzbüntetést is kapott.

A vádirat szerint Udalcov, a 2011 decemberében kezdődött és a 2012. márciusi elnökválasztást is követő, nagyszabású Putyin-ellenes tüntetések egyik fő szervezője volt, és Razvozzsajevvel együtt Putyin hatalmának megdöntésére készült.

A két ellenzéki tagadta, hogy tömegtüntetéseket szerveztek és szélesebb körű elégedetlenséget szítottak volna, és az ellenzéki hangok elfojtását célzó boszorkányüldözés részének nevezték az ellenük indított eljárást.

Az ítélet kihirdetését követően Udalcov ügyvédje, Nyikolaj Polozov közölte, hogy védence éhségsztrájkba lép a bíróság ítélete elleni tiltakozásul. Az ügyvéd elmondta, hogy az ítéletet politikai leszámolásnak tartják, és fellebbeznek ellene. A 2011-2012-es tüntetéseken Moszkva utcáin a hatóságok szerint tízezrek, a szervezők szerint százezrek vettek részt, akik korrupcióval és választási csalással vádolták a hatalmon lévőket. A 2012. május 6-i megmozdulás után több száz tüntetőt vettek őrizetbe, köztük Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettest és Alekszej Navalnijt, a korrupció elleni küzdelméről ismertté vált ügyvéd-politikust.

A tüntetés kapcsán 32 ember ellen indult eljárás, közülük tizenegyet börtönre vagy házi őrizetre ítéltek, de a legsúlyosabb ítélet Udalcovék ügyében született. Navalnijt egyébként legutóbb 2014 februárjában ítélték házi őrizetre.

Azóta az orosz törvényhozás számos, a tüntetéseket és a civilszervezetek politikai részvételét korlátozó jogszabályt hozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.