Bizonytalan hírek

Fegyveresek támadtak meg egy foglyokat szállító buszt, sok halott Irakban

Fegyveresek támadtak meg egy foglyokat szállító buszt csütörtök hajnalban az iraki fővárostól, Bagdadtól északra.

2014.07.24 10:33MTI

Egyes jelentések szerint a támadók 52 rabot és 8 katonát megöltek, míg más jelentések ötvenegy halottról és kilenc megölt katonáról szólnak.

A rajtaütés előzménye, hogy Bagdadtól húsz kilométerre, Tadzsinál fegyveresek aknavetőkből támadást indítottak a település katonai támaszpontja ellen, ahol a terrorizmussal vádolt foglyokat őrizték. Lázadástól tartva a hatóságok úgy döntöttek, hogy a foglyokat elszállítják.

A jármű mellett, egy elhagyatott területen az út mentén elhelyezett pokolgép robbant, majd fegyveresek rohamozták meg a buszt. Egyelőre nem tisztázott, hogy kik voltak a támadók.

Az ügyben vizsgálat indult. Idén június 23-án hasonló eset történt. Ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy rabokat szállító járműoszlopon, hetvenegy rab meghalt. A buszokban, a fővárostól mintegy 100 kilométerrel délre található Hilla település katonai alakulatának börtönéből átirányított több tucatnyi rab tartott al-Kaszim város börtönébe. Hilla városa Bábil tartomány székhelye.

Katonai alakulata felelős a biztonság fenntartásáért a tartományban, különösen annak északi, "Halálháromszögnek" nevezett részében. A többségében síiták lakta területen ugyanis több szunnita településcsoport található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.