Tombol az erőszak

270 embert ölt meg az Iszlám Állam Szíriában

Mintegy kétszázhetven katonát, őrt és gázipari munkást ölt meg az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet egy szíriai gázmező elfoglalása során.

2014.07.19 12:45MTI
Forrás: Wikipedia

A korábban az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevet viselő csoport - amely nemrég kikiáltott egy szunnita kalifátust az általa uralt iraki és szíriai területeken - még csütörtökön támadta meg a szíriai kormányerők által védett gázmezőt Homsz városának közelében, az ország középső részén.

Az OSDH korábban 90 halottról számolt be, de most "megbízható forrásokra" hivatkozva azt írta, valójában háromszor ennyi emberrel végeztek az iszlamista szélsőségesek, akik állítólag maguk 40 harcost vesztettek az akció során. A támadásnak 30 túlélője volt, ők egy másik, közeli gázmezőre menekültek át.

A szíriai eseményeket figyelő civilszervezet jelentését más forrás egyelőre nem erősítette meg. A szíriai állami média magáról a támadásról sem adott hírt, bár a damaszkuszi rezsim által irányított adók jellemzően nem szoktak beszámolni a kormányerők veszteségeiről.

Az Iszlám Állam korábban már több olaj- és gázmezőt megszerzett Szíria keleti, illetve Irak északnyugati részén. A nagyjából tízezer fősre becsült fegyveres csoport azzal hívta fel magára a nemzetközi közösség figyelmét, hogy az elmúlt hetekben jelentős területekről űzte el az iraki hadsereget, és megközelítette Bagdadot is.

Az ENSZ egy eheti jelentése szerint az Iszlám Állam harcosai Irakban polgári személyeket - vallási és más vezetőket, tanárokat, egészségügyi dolgozókat - végeznek ki, erőszakkal toboroznak gyerekeket harcosnak a soraikba, nőket erőszakolnak meg. Az erről szóló ENSZ-jelentés szerint az idén eddig már több mint 5500 polgári személy halt erőszakos halált Irakban, sokuk merényletek áldozataivá vált.

Ezzel párhuzamosan az OSDH arról számolt be, hogy a három éve tartó szíriai polgárháborúban több mint 170 ezer ember vesztette életét. Elemzők szerint egyértelműen összekapcsolódik az iraki és a szíriai konfliktus, elsősorban azért, mert az utóbbi elharapódzása miatt tudott megerősödni és iraki offenzívába kezdeni az Iszlám Állam.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.