DNS-vizsgálattal azonosították

Megvan a két évvel ezelőtti burgaszi merénylet elkövetője

Azonosították DNS-vizsgálatokkal a két évvel ezelőtti burgaszi merénylet elkövetőjét, megerősítve azt a feltételezést, hogy a támadásért Mohamed Hasszán el-Huszeini francia-libanoni kettős állampolgár tehető felelőssé.

2014.07.18 16:13MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A 2012. július 18-án, a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban elkövetett robbantásos merényletben öt izraeli turista, egy bolgár buszsofőr és az egyik merénylő vesztette életét.

Az izraeli turisták buszát felrobbantó merénylőnél annak idején egy hamisított jogosítványt találtak, amelyben a Jacques Felipe Martin név szerepelt. A nyomozók most megerősítették: az elkövető a 1989. május 27-én Libanonban született Mohamed Hasszán el-Huszeiniről van szó - jelentette be a bolgár államügyészség és nemzetbiztonsági ügynökség (DANS).

A DANS azt is nyilvánosságra hozta, hogy az öngyilkos merénylő hozzátartozói a férfi "mártírhalálát" követően közösségi oldalakon méltatták el-Huszeini tettét. A bolgár belügyminisztérium tavaly nyáron már közzétette az elkövető tettestársainak nevét.

Az adatok alapján a 32 éves Meliad Ferah - ismertebb nevén Huszein Huszein - ausztrál állampolgár, valamint a kanadai illetőségű, 25 éves Hasszán el-Hadzs Hasszán gyanúsítható azzal, hogy segédkezett a támadás végrehajtásában. A robbantás után mindketten Libanonba menekültek.

A bolgár hatóságok korábban kérvényezték a két férfi kiadatását, hogy a kelet-európai országban bíróság elé állíthassák őket. A belügyi tárca korábbi közlése alapján a támadás mögött a libanoni Hezbollah radikális siíta szervezet állt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.