Öt hónapon belül

Bírósági eljárás a burgaszi merénylet gyanúsítottjai ellen

Bulgáriában öt hónapon belül bírósági eljárást indítanak a burgaszi merénylet két gyanúsítottja ellen.

2013.07.26 14:48MTI
Fotó: MTI

A bolgár belügyminisztérium csütörtökön közzétett adatai alapján a 32 éves Meliad Ferah - közismertebb nevén Huszein Huszein - ausztrál állampolgár és a kanadai illetőségű, 25 éves Hasszán el-Hadzs Hasszán gyanúsítható azzal, hogy segédkezett a támadás végrehajtásában. 

A bírósági eljárást a gyanúsítottak távollétében indítják el a bolgár hatóságok. A The Jerusalem Post című izraeli napilap feltételezése szerint a két férfi Libanonban tartózkodik. 

A tavaly július 18-án, a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban elkövetett robbantásos merényletben öt izraeli turista, egy bolgár buszsofőr és az egyik merénylő vesztette életét. Utóbbi személyazonosságát nem fedték fel a hatóságok. A belügyminisztérium korábbi közlése alapján a libanoni Hezbollah radikális siíta szervezet áll a támadás mögött. 

A bolgár napilap közölte, hogy mindkét férfi a turisták fellegvárának számító üdülőövezetben tartózkodott 2012. június 28-tól a merénylet elkövetésének napjáig. A hatóságok feltételezik, hogy álnevet használva szálltak meg különböző környékbeli szállodákban, és béreltek autókat. Állítólag egy felvétel azt bizonyítja, hogy a két férfi kapcsolatban állt a Hezbollahhal.
 
A Hezbollah cáfolja, hogy köze lenne a burgaszi merénylethez. Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben megállapodtak abban, hogy felveszik a terrorista szervezetek listájára a Hezbollah fegyveres szárnyát, a többi között amiatt, hogy kapcsolatba hozható a burgaszi  merénylettel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.