Ellenáll

Teljesítette a Fukusima utáni biztonsági előírásokat egy japán atomerőmű

A szendai erőmű az értékelés szerint a legsúlyosabb természeti csapásoknak, köztük egy, a 2011-es fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes ellenállni.

2014.07.16 09:02MTI
freedigitalphotos.net/twobee

Elsőként teljesítette a fukusimai balesetet követően kidolgozott szigorú biztonsági előírásokat egy atomerőmű Japánban az atomenergetikai hatóság szerdai közlése szerint, ezzel megnyílhat az út a három évvel ezelőtti katasztrófát követően leállított létesítmények újraindítása előtt.

A japán atomenergetikai hatóság szerdai döntésével előzetesen jóváhagyta azon jelentést, amely szerint a déli Kjúsú szigetén - Tokiótól ezer kilométerre délnyugatra - található szendai atomerőműben elvégzett biztonsági fejlesztések megfelelnek a tavaly nyáron kiadott, a világon a legszigorúbbnak tartott előírásoknak.

Az erőmű az értékelés szerint a legsúlyosabb természeti csapásoknak, köztük egy, a 2011-es fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes ellenállni. Ugyanakkor a végső jóváhagyást csak egy további, harminc napos technikai és tudományos felülvizsgálat után adják majd ki az erőműnek.

Az újraindításhoz pedig a helyi önkormányzatok beleegyezését is meg kell szerezni. Az üzemeltető cég szerint leghamarabb szeptember és november között indulhat újra a szendai erőmű két reaktora. A jelenlegi állás szerint a szendai lesz az első atomerőmű, amelyet újraindítanak azóta, hogy a fukusimai baleset miatt Japán mind a 48 működőképes reaktorát lekapcsolták.

A szerdai döntés megfigyelők szerint nagy győzelem az atompárti kormány számára. Abe Sindzó miniszterelnök - szembemenve a közhangulattal - 2012-es hivatalba lépése óta sürgeti a létesítmények beindítását, mivel hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak, hogy mára gyakorlatilag teljes mértékben külföldről importált energiahordozókkal kell kielégítenie igen jelentős áramigényét.

Az atomerőművek 2011 előtt a japán energiaellátás közel 30 százalékáért feleltek. Az atomenergetikai hatóságnál az elmúlt egy év során kilenc üzemeltető összesen 19 reaktor újraindítását kérelmezte. A szendai volt az első létesítmény, amelyről döntött a hatóság, de a várakozások szerint az engedélyeztetési procedúra a következő hónapokban felgyorsulhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.