Három éve rongálódott meg az atomerőmű

A tengerbe pumpálják a talajvizet a fukusimai erőmű mellől

Megkezdte a három éve megrongálódott fukusimai atomerőmű közeléből a talajvíz tengerbe pumpálását szerdán az erőművet üzemeltető japán vállalat.

2014.05.21 11:11MTI
freedigitalphotos.net/twobee

Első lépésben 560 tonna talajvizet szivattyúznak fel az 1-es és a 4-es reaktor közeléből és csővezetéken a Csendes-óceánba vezetik.

A tengerbe vezetendő talajvizet a Tepco vállalat közlése szerint még azelőtt sikerült felfogni, hogy a reaktorépületek közelébe, az erősen radioaktívan szennyezett területre beszivárgott volna. A 2011 márciusában nagy erejű földrengés és szökőár következtében megrongálódott fukusimai erőműben napi problémát okoz a radioaktív víz kezelése.

A Tepco becslése szerint a közeli hegyekből naponta mintegy négyszáz tonna talajvíz szivárog le a reaktorépületek alapzatába, s ott keveredik az erősen szennyezett hűtővízzel.

Az ilyen módon szennyezett talajvizet kezelik, és az erőmű területén elhelyezett, a baleset után külön erre a célra készült hatalmas tárolókban tartják. A tárolók befogadóképessége azonban a végéhez közeledik, így a Tepco más megoldást keresett a helyzet kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.