Hazafias rendnek kell lenni

Megtiltotta a külföldi gyártmányú autók beszerzését tisztségviselőinek a Kreml

Hamarosan kénytelenek lesznek lemondani fekete Mercedes-Benz limuzinjaikról a magas rangú orosz tisztségviselők. Az Audi és a BMW pedig nincs a tiltólistán.

2014.07.15 20:46MTI
Tiltólistán (fotó: freedigitalphotos/franky242)

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kedden aláírt egy rendeletet, amely - bizonyos kivételekkel - megtiltotta külföldi gyártmányú autók beszerzését az állami és önkormányzati hivatalnokok számára.

A kormányfő hangsúlyozta: jobb, ha a hazai vállalatok, és nem a külföldiek profitálnak az óriási állami megrendelésekből. "Remélem, hogy ez segít majd fenntartani a piaci egyensúlyt, és végtére is eleget tesz az igényeknek" - tette hozzá Medvegyev.

A rendelet a külföldi gyártmányú szolgálati járművek vásárlása mellett tiltja a más országokban összeszerelt buszok, villamosok és mentőautók beszerzését is.

"Természetesen ennek az a feltétele, hogy a hazai cégek fel tudják venni a versenyt a külföldi vállalatokkal, mind minőségben, mind árban" - tette hozzá Medvegyev. Márpedig ez a kitétel a szakértők szerint jócskán csökkenti a lépés súlyát.

A rendelet ráadásul nem érinti az Oroszországban, külföldi alkatrészekből összeállított autókat, például a német Audi és BMW gyárak termékeit, ugyanakkor magába foglalja a tisztségviselők által leginkább kedvelt Mercedes-Benz limuzinokat.

Az intézkedés leszögezi, ahhoz, hogy állami szerződést nyerhessenek el, a külföldi gyártóknak igazolniuk kell, hogy termékeik 30-40 százalékban Oroszországban készülnek. A Kreml ezt az értéket később folyamatosan növelni akarja: 2018-ban a vállalatoknak 60-70 százalékos arányt kell majd felmutatniuk.

Autóipari szakértők ugyanakkor úgy vélik, a döntés csak jelképes, mivel sok külföldi gyártó jelenleg is Oroszországban szereli össze járműveit, és az állami autóbeszerzések csupán legfeljebb a piac három százalékát teszik ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban hangsúlyozta, hogy Oroszországnak támogatnia kell a hazai iparágakat, és ki kell iktatni azokat a külföldi alkatrészeket, amelyeket adott esetben gazdasági szankciók sújthatnak. Korábban Washington és Brüsszel kényszerintézkedéseket hozott Moszkva ellen Oroszországnak a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.