Gázai konfliktus

Izrael nekimegy a Gázai övezetnek

Washington figyelmeztette Izraelt, ne indítson szárazföldi műveletet. A totális háborúnak elsősorban civilek esnének áldozatul, vajon Gáza másfél millió ember sírjává válik?

2014.07.15 03:30ma.hu

Az Egyesült Államok figyelmeztette hétfőn Izraelt, hogy ne indítson szárazföldi támadást a Gázai övezetben. A washingtoni Fehér Ház indoklása szerint egy ilyen hadművelet a jelenleginél is több civil életét veszélyeztetné.

Mindazonáltal a Fehér Ház tartózkodott attól, hogy bírálja Izraelt a bombázások eddigi palesztin áldozatai miatt, sőt továbbra is azt hangoztatta, hogy Izraelnek joga és felelőssége megvédeni saját állampolgárait a Hamász palesztin szervezet fegyvereseinek rakétáitól.

Hamis hírek jelennek meg Amerikában?

Mindazonáltal pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten, miután a Hamász rakétákkal kezdte lőni Izraelt, a zsidó állam pedig légicsapásokkal válaszolt és mozgósította szárazföldi erőit. "A konfliktus legvalószínűbb lezárása a tűzszünet lehet, hiszen a totális háborúnak elsősorban civilek esnének áldozatul, mégsem zárható ki egy esetleges szárazföldi akció" - mondta N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa a honvedelem.hu-nak.

N. Rózsa Erzsébet szerint a jelenlegi izraeli események szervesen illeszkednek abba az immár több évtizede tartó konfliktusba és megoldatlan helyzetbe, amelynek - nemzetközi egyetértés szerint is - egy palesztin állam létrehozása vethet véget. Ehhez a helyzethez egyébként a '90-es évek elején álltak a legközelebb, amikor az arab−izraeli háború lezárásának béketárgyalásai folytak, de azóta - különböző okok miatt - ez nem jöhetett létre.

Brutális, ami ott folyik... - Fotó: Facebook site, Israel is a War Criminal

A mostani feszültség közvetlen hátterében az áll, hogy a Gázai övezet már nagyon régóta le van zárva, több mint másfél millió ember kénytelen ebben a helyzetben tengetni a mindennapjait, és ez magában hordozza a lehetőséget, hogy időről időre fellángoljon a konfliktus. A dolgok akkor fajultak el igazán, amikor ismeretlenek elraboltak három izraeli fiatalt, akiket brutálisan meggyilkoltak, testüket pedig egy mezőn hagyták. Válaszul radikális izraeliek egy palesztin tizenévest ragadtak el és élve felgyújtották. A palesztin áldozat egyébként kettős állampolgár volt: amerikai zöldkártyával is rendelkezett.

"Való igaz, hogy a Hamász uralmával nagyon sokan nem értenek egyet, és rengetegen szenvednek tőle, de Gázát ez a szervezet irányítja, vagyis tőle kapnak munkát, fizetést és végül is az élethez elengedhetetlen feltételeket az emberek" - mutatott rá. "Ha a Hamász eltűnik a képből, akkor még radikálisabb erők vehetik át a helyét, ami nagyobb veszélyt jelent a helyiekre és a térségre nézve, mint a mostani állapot" - fűzte hozzá  honvedelem.hu-nak interjúban.

N. Rózsa Erzsébet szerint a harcok súlyosbodásával, az egyre több civil áldozattal a racionális érveket felváltják az érzelmi válaszok, hiszen Gáza nem válhat másfél millió ember sírjává. "Ezért a konfliktus legvalószínűbb kimenetele egy újabb tűzszünet aláírása lehet" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.