Gázai konfliktus

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy Izrael és a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait.

2014.07.13 14:45MTI

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot - jelentette az izraeli sajtó egyiptomi, palesztin és izraeli forrásokra hivatkozva. Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott.

Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy Izrael és a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

A javaslatot már több napja átadta az egyiptomi titkosszolgálat Musza Abu Marzuknak, a Hamász politikai hivatala elnökhelyettesének, aki a katonai szárnnyal folytatott megbeszélést követően visszautasította azt.

Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

Szombaton Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban találkozott Tony Blairrel, a közel-keleti kvartett (Ororszország, Egyesült Államok, ENSZ, EU) képviselőjével az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ügyében. Az egyiptomi vezető a 2012-es Felhőoszlop hadműveletet lezáró tűzszünet újjáélesztését szeretné, amit Jeruzsálem elfogadna, de Gáza elutasít.

Az izraeli hadsereg az övezet északi részén röplapokon, SMS-ekkel és előre rögzített telefonüzenetekben felszólította az ott élőket, hogy délig hagyják el otthonaikat. Négyezren az UNRA - az ENSZ palesztinokat támogató segélyszervezetének - szállásaira mentek - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A katonaság szóvivője, Moti Almóz altábornagy bejelentette, hogy az egységek a szárazföldi offenzívára készülnek, amit a kormányzati döntés után azonnal megindítanak.

Mintegy 670 palesztin kettős állampolgár távozott Izrael és a külföldi konzulátusok segédletével a Gázai övezetből reggel óta - közölte a hadsereg. Amerikai, norvég, svéd, belga és más európai országok állampolgárai hagyhatták el a háborús térséget.

Jeruzsálem óvárosában zavargások voltak vasárnap reggel, két rendőr megsebesült a kődobálásban. A biztonságiak letartóztattak tíz, az összetűzésekben részt vevő palesztin fiatalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.