Ingó-ingatlan: volt-nincs

Nem tudják behajtani Sanaderen a 3,6 millió kuna kenőpénzt

Egy 1967-ben gyártott Renault 8-as az összes vagyona a volt horvát miniszterelnöknek, ezért az állam nem tudja rajta behajtani a kilencvenes évek közepén, illegális tevékenységből szerzett 3,6 millió kunát (146 millió forintot)

2014.07.14 17:05MTI

A horvát legfelsőbb bíróság ez év júniusában megerősítette a zágrábi megyei bíróság 2012-ben hozott nem jogerős ítéletét a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében, de tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanaderre kiszabott büntetést.

Annak ellenére, hogy a horvát és az osztrák bíróság zárolta a volt miniszterelnöknek és családtagjainak 10 millió euró értékű vagyonát, még a jogászok sem találnak megoldást a kérdésre, hogyan hajtsák be a 3,6 millió kunát, amelyet a hatóságok szerint az osztrák Hypo Alpe Adria banktól kapott jogtalanul, s amiért háborús nyerészkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolták meg a politikust.

Nem csak Sanaderen, Robert Jezicen, a Sanader-per koronatanúján, illetve a tulajdonában lévő svájci székhelyű Dioki Holding AG vállalatán sem hajtható be az az ötmillió euró, amely - írja a lap - jogerős ítélet szerint a Moltól érkezett a cég számlájára. Jezic a per során azt állította, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt azért, hogy cége hozzájusson a horvát olajtársaság, az INA irányítási jogához. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát lap szerint a jogtalanul szerzett pénz behajtása két okból is nehézségekbe ütközik. A Sanaderrel kapcsolatos ügyben azért, mert a volt miniszterelnök 20 évvel ezelőtt követte el a bűncslekményt, ezért nem alkalmazható a törvénynek az a cikkeje, amelyben az adóság behajtását kiterjesztheti a bíróság a családtagokra is. Csakis Ivo Sanader tulajdona felett rendelkezhet a hatóság, a családtagoké felett nem a hatályos törvény szerint.

Robert Jezic ügyében az okoz gondot, hogy a horvát hatóságok szerint Sanadernek szánt kenőpénz nem Jezic számlájára, hanem annak tulajdonában lévő svájci vállalat számlájára érkezett. Svájc nem az EU tagja, más szabályok érvényesek nemcsak pénzügyi kérdésekben,hanem a külföldi végrahajtói és bírósági ítéletek elfogadásában is az országban.

A Hypo-ügyben született jogerős ítélet szerint Sanadernek 15 napon belül vissza kellett volna fizetnie az államnak a 3,6 millió kunát, de ezt nem tette meg. A hatóságok Sanader nevén mindössze egy Renault 8-as oldtimert és egy bankszámlát találtak, amelyen 200 ezer kuna (8 millió forint) van, valamint egy értékes műgyűjteményt. A több milló kunás zágrábi villája apósa és felesége nevén van. Spliti lakásai, Brac szigeti földjei és a több millió eurós osztrák bankszámlái és családtagjai nevére szólnak.

A 15 millió kuna értékű műgyűjteményt, amely főleg festményekből áll, és a számláján lévő 200 ezer kunát már lefoglalta bíróság a Fimi-Média vesztegetési ügy kapcsán, azzal a különbséggel, hogy ott még nem született jogerős ítélet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.