Mol-INA-ügy

Koncepciós per volt? Sanader szerint bizonyítékok nélkül ítélték el

A bíróság tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanaderre kiszabott büntetést.

2014.06.18 00:30MTI

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kedden nyilvánosságra hozott nyílt levelében azt hangoztatta, hogy bizonyítékok nélkül ítélte el a horvát legfelsőbb bíróság, és nem követetett el hazaárulást.

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken megerősítette a zágrábi megyei bíróság 2012-ben hozott nem jogerős ítéletét a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében, de tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanaderre kiszabott büntetést.

Ivo Josipovic horvát elnök másnap úgy fogalmazott: "Most, hogy jogerőssé vált az ítélet, az egész ügyet csak egyetlen szóval tudnám leírni, ez pedig a hazaárulás. Hazaárulásról van szó, mert igen fontos nemzeti érdekeket hagytak figyelmen kívül és adtak el, és ez nem maradhatott bírósági ítélet nélkül".

Sanader az ügyvédei által nyilvánosságra hozott nyílt levelében egyetértett Josipoviccsal abban, hogy hazaárulás lenne kenőpénzért átjátszani az INA horvát olajipari cég irányítói jogait a Mol magyar olajvállalatnak. A volt horvát kormányfő azonban azt hangoztatta, hogy a hazaárulás vádja hazugság, semmilyen bizonyítékot nem mutattak be a tárgyalás során, amely ezt alátámasztaná. Sanader szerint a hazugság Robert Jezic üzletembertől származik, aki megvásárolta magának a szabadságot.

"Ha igaz lenne, hogy a Mol Jezicen keresztül kenőpénzt fizetett ki, akkor ő is bűnrészes lenne, és büntetőjogi pert kellene indítani ellene. Ezzel szemben ő szabadlábon van. Jezic nem támasztotta alá semmilyen bizonyítékkal az általa megfogalmazott vádakat, vádalkut kötött a korábbi államügyésszel, hogy a szabadon bocsátásáért cserébe hamisan gyanúba kever engem" - írta az egykori kormányfő.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.