Egy magyar áldozat is volt

Costa Concordia - Újra "vízre bocsátják" az óceánjárót

Az olasz hatóságok szombaton engedélyezték, hogy megemeljék és ezzel újra "vízre bocsássák" a két és fél éve balesetet szenvedett, jelenleg egy talapzaton álló Costa Concordia óceánjárót.

2014.07.13 06:30MTI
Fotó: Facebook/Costa Concordia

A 2012. január 13-án Giglio szigeten mellett zátonyra futott és megdőlt hajót tavaly szeptemberben állították egyenesbe, és egy, a tengerfenéken kiépített talapzatra ültették. Azóta a hajóroncsot stabilizálták és mindkét oldalára vízzel töltött hatalmas tartályokat szereltek fel.

A hétfőn kezdődő művelet során a tartályokból fokozatosan kiszivattyúzzák a vizet és levegőt juttatnak be a helyére, amitől a hajó elemelkedik a talapzatról és szépen lassan lebegni kezd a vízen.

A megemelés várhatóan hat-hét napot fog igénybe venni, ezt követően Genova kikötőjébe vontatják majd az óceánjárót, ahol szétbontják majd. A világ egyik legnagyobb tengerjáró hajójának darabokra szedése a számítások szerint több mint egy évet fog igénybe venni.

"Örülök, hogy végre elviszik, mert a hajó látványától, a halálesetek emlékétől, még mindig végigfut a hideg a hátunkon" - mondta Reuters hírügynökségnek egy helyi lakos.

A hajó két és fél évvel ezelőtti katasztrófájában 32 ember, köztük egy magyar zenész vesztette életét.

A baleset végső számlája becslések szerint mintegy másfél milliárd eurójába fog kerülni a hajó tulajdonosának, a Costa Crociere társaságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.