Ultra Europa

Félszázan fogdán, többen kórházban: zenei fesztivál a szomszédban

Drogbirtoklásért negyvenkilenc embert őrizetbe vett a rendőrség a horvátországi Splitben az elektronikus zenei fesztivál első napján.

2014.07.12 15:25MTI
Rave-ületben - Fotó: jutarnji.hr

Péntekről szombatra virradóra 54 embert vittek be a spliti rendőrségre, köztük 13 külföldi állampolgárt, s negyvenkilenc ellen indult eljárás drogbirtoklásért. A mentőket további 49 emberhez riasztották túlzott italfogyasztás, drogfogyasztás és különböző sérülések miatt, közülük 19-et bent tartottak a városi kórházban.

Ultra Európa néven másodszor rendezik meg az Adria-parti Splitben a világ egyik legrangosabb elektronikus zenei buliját július 11. és 13. között. Az első napra ötvenezer belépőt adtak el a szervezők. A három napra összesen 150 ezer fiatalt várnak 120 országból a rendezvényre.

Az egyik őrizetbe vett személynél a rendőrség 90 darab Extasy tablettát, valamint 1,4 gramm speedet is talált.

Drogfogyasztás és -terjesztés tekintetében Split sokáig az első helyen állt Horvátországban. A város nemzetközi tranzitközpontként működött, oda érkezett a kábítószer Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Montenegróból, Koszovóból és Olaszországból. A spliti drogelhárítók hosszú éveken keresztül küzdöttek a problémával, amelyet a városon belül sikerült visszaszorítani, most viszont Zára (Zadar) küzd ugyanilyen gondokkal - írják a horvát lapok.

Egy tavalyi felmérés szerint Splitben átlagosan 27 perc alatt lehetett heroinhoz, Zárában pedig 48 perc alatt kokainhoz jutni.

A horvát országos közegészségügyi hivatal 1978 óta veszi nyilvántartásba a drogfüggőségben szenvedőket. 2012-ben és 2013-ban is azonos számú beteget regisztráltak, összesen 7857 főt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.