Közel 40 kilogrammnyi uránvegyületet

Az iraki lázadók nukleáris anyagokat zsákmányoltak

Irakban a lázadók tudományos célokra használt, közel 40 kilogrammnyi uránvegyületet zsákmányoltak az arab ország északi részén fekvő Moszul egyeteméről.

2014.07.10 09:45MTI
freedigitalphotos.net/twobee

A bagdadi kormány július 8-án Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak küldött levelében - amelynek szövege szerdán jutott a Reuters brit hírügynökség birtokába - kérte a világszervezetet, segítsen elhárítani azt a veszélyt, hogy terroristák a nukleáris anyagokat Irakban vagy külföldön felhasználhassák.

A levelet író Mohamed Ali al-Hakím iraki ENSZ-nagykövet figyelmeztetett: kis mennyiségük ellenére az ilyen anyagok alkalmasak tömegpusztító fegyverek előállítására, s fennáll a veszélye, hogy az uránvegyületet kicsempészik Irakból.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai kormányilletékes szerint a szóban forgó anyag feltehetően nem dúsított urán, és nehéz lenne fegyvergyártásra felhasználni. Egy másik, biztonsági kérdésekben jártas amerikai illetékes közölte: nincs tudomása arról, hogy az eset bármilyen aggodalmat váltott volna ki az amerikai hatóságoknál.

"Az Iraki köztársaság értesíti a nemzetközi közösséget ezekről a veszélyes fejleményekről, kéri a világszervezet segítségét és szükséges támogatását annak a veszélynek az elhárításához, hogy terroristák ezeket Irakban vagy külföldön felhasználják" - írta Mohamed Ali al-Hakím.

Az Iraki és Levante Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport jelentős területeken foglalt el Szíriában és Irakban. Irak hétfőn csatlakozott a békés célú nukleáris létesítmények és anyagok védelmére, tárolására és szállítására vonatkozó Nukleáris Anyagok és Létesítmények Fizikai Védelméről szóló Egyezményhez - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Az egyezmény előírja az államok számára a kiterjedt együttműködést a lopott vagy csempészett nukleáris anyagok megtalálására és visszaszerzésére, szabotázscselekmények okozta sugárzási következmények enyhítésére, valamint az ilyen törekvések megakadályozására vonatkozó gyors intézkedések területén – írta a NAÜ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.