Megvitatja a parlament

Lengyel lehallgatási ügy: bizalmatlansági indítvány a kormány ellen

A Donald Tusk kormánya elleni konstruktív bizalmatlansági indítvány, valamint a Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter leváltását célzó kezdeményezés vitáját kezdte meg szerdán a lengyel parlament.

2014.07.09 22:15MTI

A két határozattervezetet a legnagyobb ellenzéki párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (Pis) nyújtotta be néhány napja a lehallgatási botrány miatt.

Kaczynski a beadvány tartalmát ismertetve azt mondta, hogy a kormány a lehallgatási üggyel szerinte teljesen lejáratta és nevetségessé tette magát. A hatvan éves Piotr Glinski szociológiaprofesszort javasolta új miniszterelnöknek.

Donald Tusk június végén maga is parlamenti bizalmi szavazást kezdeményezett saját kormánya mellett a lehallgatási botrány miatt, ebből a miniszterelnök győztesen került ki a kormányzó Polgári Platform (PO) és koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) segítségével. A 460 fős törvényhozásban 440-en voltak jelen, közülük 237-en szavaztak bizalmat a kormánynak, hattal többen a minimálisan szükségesnél. Nemmel 203-an voksoltak.

Ami a mostani bizalmatlansági indítványt illeti, kedd este a PO és a PSL egységesen ismét támogatásáról biztosította a kormányfőt. A parlament pénteken készül szavazni a jelenlegi beadványokról.

A nemzeti konzervatív Pis tavaly novemberben már benyújtott egy konstruktív bizalmatlansági indítványt a Tusk-kormány ellen, kormányfőjelöltje akkor is Glinski volt. A szejm akkor elutasította a javaslatot. A 2011 óta hatalmon lévő kormány ellen eddig benyújtott bizalmatlansági indítványok nem jártak sikerrel.

Lengyelországban több mint három hete robbant ki az utóbbi évek legsúlyosabb lehallgatási botránya. A Wprost című közéleti hetilap a lengyel politikai és gazdasági élet prominens személyiségei között lezajlott magánbeszélgetéseket szivárogtatott ki, amelyek vulgáris nyelvezete, stílusa és cinizmusa megbotránkoztatta a lengyel társadalmat. A lehallgatott politikusok között szerepelt Radoslaw Sikorski külügyminiszter, Jacek Rostowski egykori pénzügyminiszter, Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke, valamint a belügyi tárca vezetője is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.