Biztosítás az instabilitás ellen

Rasmussen a csökkenő hadikiadások veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban

"A NATO (olyan, mint egy) biztosítás az instabilitás ellen. Minden tagnak fizetnie kell a biztosítási díjat, és a díj éppen emelkedik".

2014.07.08 22:40MTI

A NATO-tagállamok csökkenő hadikiadásainak veszélyeire figyelmeztetett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kedden Washingtonban, emellett Ukrajnáról és Afganisztánról is egyeztetett Barack Obama amerikai elnökkel. "A NATO (olyan, mint egy) biztosítás az instabilitás ellen. Minden tagnak fizetnie kell a biztosítási díjat, és a díj éppen emelkedik" - fogalmazott Rasmussen az amerikai fővárosban.

A NATO-főtitkár az előző héten Németországban - az ukrán válsággal példálózva - szintén bírálta, hogy a szövetség egyes tagjai csökkentik védelmi költségvetésüket. Rasmussen Washingtonban arról is beszélt, hogy Afganisztánnak még a szövetség szeptemberi csúcstalálkozója előtt biztonsági megállapodást kell kötnie az Egyesült Államokkal, különben "súlyos problémák" jelentkezhetnek a NATO ottani szerepvállalását illetően. A szövetség 2014 végére kivonja összes harcoló alakulatát Afganisztánból.

Ugyanakkor a Kabul és Washington közt megkötendő szerződés értelmében amerikai csapatok kis számban még ez után is maradnának az országban. Az egyezményt már megszövegezték, de Hamid Karzai leköszönő afgán elnök nem volt hajlandó aláírni.

A Fehér Ház közölte, hogy Rasmussen és Obama a szeptemberi walesi NATO-csúcs napirendjéről és Ukrajnáról is egyeztetett, de részleteket nem közöltek a megbeszélés tartalmáról. Ez volt Rasmussen utolsó látogatása a Fehér Házban a szövetség főtitkáraként, miután a posztot október elsején Jens Stoltenberg volt norvég kormányfőnek adja majd át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.