Sok az áldozat

NATO-katonák haltak meg egy öngyilkos merényletben

Öngyilkos merényletben megölték a NATO legkevesebb négy katonáját, két rendőrt és tíz civilt Afganisztán keleti részén.

2014.07.08 10:08MTI
freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

A cseh hadsereg vezérkara megerősítette, hogy a támadásban négy cseh katona vesztette életét, egy pedig súlyosan megsebesült. Hozzátették, hogy ez volt a külföldi békefenntartó missziók során az eddigi legnagyobb cseh veszteség, és ezzel kilencre emelkedett a külföldön életüket vesztő cseh katonák száma.

A katonák az afgán fővárostól, Kabultól mintegy negyven kilométerre lévő Bagram légitámaszpont környékén járőröztek, amikor az öngyilkos merénylő kedd reggel felrobbantotta pokolgépét egy kórház közelében.

A merényletnek a halottakon kívül 14 sebesültje is van az al-Dzsazíra arab hírtévé szerint. Egy helyi rendőr elmondta, hogy két nappal korábban rakétát lőttek ki Kalandar Hel faluból a bagrami támaszpontra, s kedd reggel a nemzetközi erők tagjaiból és helyiekből álló csapat a településre ment, hogy kivizsgálja a történteket.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője a helyi médiának azt mondta, hogy a támadást egy tálibszimpatizáns hajtotta végre a külföldi erők ellen az észak-afganisztáni Parván tartományban. A szélsőséges iszlamista szervezet Twitter-oldalán is megerősítette a merénylet elkövetését.

A nemzetközi erők mintegy 3450 katonája vesztette életét Afganisztánban az Egyesült Államok által irányított műveletek 2001 végi kezdete óta. 2011-ben összesen 150 ezer katona állomásozott az országban, mára a számuk mintegy 50 ezerre csökkent.

A NATO afganisztáni missziója 2014 decemberében véget ér, és a területen 2015-ben mintegy tízezer katona marad. Barack Obama amerikai elnök május végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2014 végén 9800 katonát hagy hátra Afganisztánban, ezt a létszámot 2015-ben a felére csökkenti, és 2016 végéig az összes harcoló egységét kivonja onnan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.