Kőkemény tiltakozások

Tudósok bírálják az EU 1,6 milliárd eurós Emberi Agy Projektjét

A protestáló tudósok attól tartanak, hogy óriási összegek vesznek kárba, és a projekt általában is káros hatással lehet a neurológia tudományára.

2014.07.07 21:46MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Rawich

Neurológus tudósok tucatjai tiltakoztak az Európai Unió 1,6 milliárd euróból megvalósuló Emberi Agy Projektje (HBP) ellen, amely szuperszámítógépeken reprodukálná az emberi agy működését, annak jobb megértése érdekében. A protestáló tudósok attól tartanak, hogy óriási összegek vesznek kárba, és a projekt általában is káros hatással lehet a neurológia tudományára.

A tízéves projekt finanszírozásának legnagyobb részét az Európai Unió vállalta. A hétfőn több mint 190 neurológus kutató által aláírt nyílt levélben a tudósok felszólították az EU-t, hogy költsön kevesebbet az "agyépítésre", és ehelyett működő projektekre fordítsa a pénzt. A tudósok hangsúlyozták: amennyiben az EU nem fogadja meg ajánlásaikat, bojkottálni fogják az Emberi Agy Projektet, és erre bíztatják majd kollégáikat is. Az unió illetékesei jelezték, hogy konzultáltak saját szakértőikkel.

Ugyanakkor Ryan Heath szóvivő a vitában szereplő minden felet türelemre és együttműködésre szólított fel. A HBP hozzávetőleg kilencven európai - köztük magyar - intézet részvételével 2013 és 2023 között a világ legnagyobb kísérleti létesítményét kívánja létrehozni a modern tudomány egyik legizgalmasabb területének számító agykutatásban. A cél objektív módszerek kifejlesztése az idegrendszeri betegségek felismerésére, továbbá a kóros folyamatok hátterében meghúzódó mechanizmusok megértése és az új gyógymódok felfedezését célzó kutatások felgyorsítása.

A projekt keretében olyan neuroinformatikai, agyszimulációs és szuperszámítógépes rendszereket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a világ minden részéről összegyűjtött kutatási adatok felhasználásával összetett modelleket alkossanak, ezek működését pedig biológiai adatokkal vessék össze. A végső cél, hogy a kutatók kapcsolatot találjanak az agyműködésért felelős gének, molekulák és sejtek tulajdonságai, illetve az emberi gondolkodás és viselkedés között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.