Az oroszok még Grúziában vannak?

Az orosz hadsereg legalább tizennégy ellenőrző pontot működtet Grúziában

Legalább tizennégy ellenőrző pontot működtettek a Moszkva által békefenntartóknak nevezett orosz katonák vasárnap Grúziában, közülük hatot az ország nyugati részén - közölte a tbiliszi vezetés.

2008.08.24 17:05MTI

Alekszandr Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára úgy nyilatkozott, hogy az orosz erők vasárnap egyáltalán nem folytatták a csapatkivonást, hanem változatlanul fenntartják - a grúz vezető által illegálisnak minősített - ellenőrző pontjaikat.

Lomaia szerint az orosz katonák ezek közül hatot Nyugat-Grúziában működtettek. Létezésüket a francia hírügynökség munkatársa a helyszínről tudósítva megerősítette.

Két ilyen ellenőrző pontot Poti kikötőváros közelében alakítottak ki az orosz katonák, egy harmadikat pedig a kikötővárostól keletre fekvő Szenakiba vezető út mentén, Teklati településnél.

A negyediket Teklatitól mintegy húsz kilométerre északra, Hobi településen, a Zugdidi városába - illetve a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó, szakadár Abházia határánál kialakított demarkációs vonalhoz - vezető út mentén állították fel.

Az ötödik a Szenaki közelében fekvő Medzsi falunál, a hatodik pedig a Szenakitól mintegy negyven kilométerre északra fekvő Cshorocku településen található. Az ellenőrző pontokon általában három-négy páncélozott szállító harcjármű, ugyanennyi egyéb szállítójármű és mintegy negyven katona állomásozik.

Az orosz katonák időnként járőröznek, de nem állítják meg a forgalmat és nem ellenőrzik a járműveket. Nyolc másik orosz ellenőrző pont Grúzia középső részén, a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó, orosz ellenőrzés alatt lévő, szakadár Dél-Oszétia közelében található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.