40 ezren vonultak fel

Hétszázezer néző látta a kölni melegfelvonulást

A színes rendezvény vidám hangulatban telt, a több órán át tartó parádét nem zavarta meg egyetlen incidens vagy erőszakos cselekmény sem.

2014.07.07 08:20MTI
Forrás: youtube.com

Mintegy hétszázezer nézője volt vasárnap a Kölnben rendezett melegfelvonulásnak, a Christopher Street Day alkalmából rendezett parádénak.

A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni rendezvény szervezői szerint ez Európa legnagyobb szabású melegfelvonulása. A toleráns hagyományairól ismert Kölnt sokan a melegek fővárosaként tartják számon Németországban.

A nyugat-németországi város utcáit vasárnap délután ellepték a résztvevők, a mintegy 40 ezer felvonuló közül sokan flitteres ruhákat, színes parókát vagy óriási rózsaszín napszemüveget viseltek. A színes rendezvény vidám hangulatban telt, a több órán át tartó parádét nem zavarta meg egyetlen incidens vagy erőszakos cselekmény sem.

A felvonuláson első alkalommal képviseltette magát a helyi labdarúgócsapat, az FC Köln is.

Kölnben egyébként a homoszexuálisok és a leszbikusok felvonulását a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegparádé emlékére rendezték meg. Az 1969-es rendezvény előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadott egy főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban - így Németországban is - megemlékeznek, azonos jogokért és társadalmi egyenjogúságért tüntetve a homoszexuálisok és a leszbikusok számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.