Egykori gerillaparancsnokot ítéltek el Guatemalába

22 földművest mészároltatott le, 90 év börtön járt érte

Ez az első ítélet Guatemalában, amely gerillaparancsnok ügyében született az országban.

2014.07.05 11:05MTI
Forrás: Wikipedia

A bíróság szerint a vádlott, Fermín Solano Barrillas adott parancsot 1988-ban arra, hogy El Aguacate településen öljék meg a rezsimet támogató katonaság helyi összekötőjét, valamint annak barátait és rokonait, akik az eltűnt férfi keresésére indultak.

A felkelők annak idején a hadseregre terelték a gyanút a mészárlás elkövetéséről, de az 1996-os békekötést követően az ENSZ vizsgálóbizottsága megállapította, hogy valójában ők a felelősek érte.

A bíróság a súlyos ítélet indoklásakor azt hangoztatta, hogy jogi precedenst kívánt teremteni azzal a céllal, hogy ilyen cselekedeteket többé senki ne kövessen el.

Guatemalában 1960 és 1996 között több mint 200 ezer emberéletet követelt a polgárháború. Az ENSZ adatai szerint ennek 93 százalékáért a hadsereg volt a felelős, de néhány százalékát a velük szemben álló gerillák követték el. A hadsereg számos tisztjét és katonáját elítélték már az akkor történtek miatt, de gerillák ellen most először hoztak elmarasztaló döntést. Tavaly - első fokon - népirtásért 50, háborús bűnökért pedig további 30 évi börtönbüntetésre ítélték az egyik volt diktátort, José Efrain Ríos Monttot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.