Bonyolult helyzet

Törökországban tartózkodik az izraeli fiatalok elrablásának szellemi atyja

Az izraeli hadsereg légicsapásokkal sújtja a Gázai-övezetet, amióta megtalálták a feltehetően palesztin fegyveresek által néhány hete elrabolt három izraeli tizenéves holttestét. Az akció szellemi atyja azonban eközben Törökországban tartózkodik, s ez tovább bonyolíthatja a két ország amúgy is feszült viszonyát.

2014.07.04 19:00MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Miután hétfőn megtalálták a vallásos iskolába járó diákok holttesteit Hebron mellett, az izraeli védelmi erők megtorló hadjáratot indítottak a Hamász radikális palesztin szervezet célpontjai ellen Gázában - olvasható a The Daily Beast című amerikai hírportál friss elemzésében.

Az emberrablások kitervelésével gyanúsított és Izrael által keresett Hamász-parancsnok azonban jelenleg Törökországban tartózkodik. Száleh al-Arúri, az iszlamista szervezet magas rangú tisztségviselője sokak számára meglepő módon egy NATO-tagállam területén telepedett le - írta Eli Lake, a cikk szerzője.

"Az izraeliek szerint Arúri egyike volt a Hamász kulcsfontosságú műveleti vezetőinek, az utóbbi két évben ő végzett toborzást a különböző emberrablási akciókhoz és ő is felügyelte azok végrehajtását" - jelentette ki Matthew Lavitt, a Washington Institute for Near-East Policy amerikai kutatóintézet egyik elemzője.

"Nem arról van szó, hogy feltétlenül ő tartotta volna a kapcsolatot az elkövetőkkel, hanem arról, hogy az emberrablások az utóbbi két évben elsődleges fontosságúvá váltak a Hamász számára, és ezt ő is bátorította" - tette hozzá.

A tény, hogy a tizenévesek meggyilkolásának fő felelőse Törökországban tartózkodik, annak ellenére is tovább bonyolíthatja az Ankara és Jeruzsálem közötti kapcsolatokat, hogy a két egykori szövetséges az utóbbi időben megpróbált javítani a néhány évvel ezelőtt jelentősen megromlott viszonyon.

Az izraeli-török kapcsolat részben azért is problémás, mert bár Ankara együttműködött a zsidó állammal és a nyugati országokkal a szíriai polgárháború kapcsán, a törökök ugyanakkor ezzel párhuzamosan az Izrael és az Egyesült Államok által terrorszervezetként számon tartott Hamász politikai szárnyával is szoros kapcsolatot ápolnak.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter például hétfőn telefonon tárgyalt Háled Mesallal, a Hamász politikai vezetőjével. Magas rangú izraeli tisztségviselők megerősítették a The Daily Beast azon értesüléseit, amelyek szerint Száleh al-Arúri a felelős a ciszjordániai emberrablások finanszírozásáért és koordinálásáért, valamint elmondták azt is, hogy a férfi jelenleg Törökországban tartózkodik.

"Arúrinak fontos logisztikai, műveleti és pénzügyi szerepe van a csoport ciszjordániai tevékenységében. Bármilyen támadás is történik a Jordán folyó nyugati partján, szükségszerűen felmerül az ő neve is" - közölte a Foundation for the Defense of Democracies nevű amerikai agytröszt alelnöke.

A hatóságok a tinédzserek meggyilkolásával egy 29 és egy 33 éves palesztin férfit gyanúsítanak. A név nélkül nyilatkozó izraeli illetékesek szerint azonban a Hamász emberrablási stratégiájának Arúri a szellemi atyja. A tettesek a feltételezések szerint azért rabolták el a fiatalokat, hogy fogolycsere-tárgyalásokat kényszerítsenek ki Izraellel.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál júniusban arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok szerint Arúri számos alkalommal felszólította a Hamász ciszjordániai tagjait, hogy hozzanak létre terrorista sejteket és hajtsanak végre emberrablásokat. Az is sokatmondó, hogy az izraeli hadsereg június 20-án lerombolta a férfi házát Rámalláh közelében.

A három gyerek elrablását követően a Hamász szóvivője tagadta a szervezet részvételét az akcióban, az iszlamista mozgalom Katarban élő vezetője azonban kijelentette: "ha kiderül, hogy valóban emberrablásról van szó, akkor áldassék a rablók keze". Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke pedig áprilisban kiemelt fontosságúnak nevezte izraeli katonák elrablását.

A fiatalok nem a biztonsági erők tagjai voltak, ebből is látszik, hogy a túszejtések és az emberrablási kísérletek száma általánosságban véve is növekszik. A hadsereg statisztikái szerint 2013 eleje óta hatvannégy emberrablási kísérletet hiúsítottak meg, amelyek többségét a Hamász hívei követték el.

A taktika korábban kifizetődőnek bizonyult az iszlamista mozgalom számára. Az elrabolt Gilád Salit izraeli katona kiszabadításáért kötött fogolycsere keretében ezerhuszonhét Izraelben bebörtönzött palesztin foglyot engedtek el 2011-ben.

Izrael egy évvel ezen fogolycsere előtt bocsátotta szabadon az adminisztratív fogságban lévő Száleh al-Arúrit, de csak azzal a feltétellel, hogy legalább három évre elhagyja a palesztin területeket. Az izraeli sajtó 2011-ben arról cikkezett, hogy a férfi is segített tető alá hozni a Salit elengedéséhez vezető megállapodást.

Az, hogy Arúri Törökországban van, jelentősen megbonyolítja a már eddig is meglehetősen problémás izraeli-török kapcsolatokat. Ankara a gázai segélyflottilla Izrael általi 2010-es feltartóztatását követően felszámolt minden diplomáciai kapcsolatot Jeruzsálemmel.

Barack Obama amerikai elnök azóta azon dolgozik, hogy kibékítse a két egykori szövetségest, azonban eddig nem sikerült áttörést elérnie. Bár tavaly márciusban, Obama jeruzsálemi látogatása után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon bocsánatot kért Recep Tayyip Erdogan török kormányfőtől a segélyflottilla elleni, kilenc török halálát okozó izraeli támadásért, ez nem bizonyult elegendőnek a viszony helyreállításához. A két ország közötti együttműködés a jövőben még problémásabb lehet.

"A Hamász egy terrorszervezet, amelynek tagjait nem kellene befogadnia Törökországnak" - szögezte le Jaakov Amidror, Netanjahu egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, szomorúnak nevezve, hogy Ankara nem ítéli el világosan ezen szervezet cselekedeteit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.