Közel-Kelet, távoli béke

Netanjahu: a Hamász drágán megfizet a három izraeli tizenéves haláláért

"Ha a megszállók fokozzák az erőszakot vagy háborút indítanak, azzal szélesre tárják a pokol kapuit".

2014.07.01 05:27MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom drágán meg fog fizetni a három izraeli tizenéves haláláért, akik tizennyolc nappal korábban tűntek el Hebron közelében - mondta hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Ezzel párhuzamosan a Hamász arra figyelmeztetett, bármiféle izraeli támadás szélesre tárná a "pokol kapuit". Netanjahu hétfőn este kiadott közleményében a Hamászt tette felelőssé a történtekért, és hozzátette, a tizenéveseket "emberi külsejű vadállatok rabolták el, és hidegvérrel gyilkolták meg".

A zsidó állam kormánya hétfőn este rendkívüli ülést hívott össze a fejlemények miatt. Ezzel párhuzamosan Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője kijelentette: "Ha a megszállók fokozzák az erőszakot vagy háborút indítanak, azzal szélesre tárják a pokol kapuit". Az izraeli televízió hétfőn este számolt be arról, hogy az izraeli hadsereg Hebron mellett, eltűnésük helyszínétől nem messze megtalálta a három, vélhetően elrabolt izraeli diák földi maradványait. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már biztosra vették, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett.

A gyilkossággal gyanúsított huszonkilenc és harminchárom éves palesztin férfi már éveket töltött izraeli börtönökben. Palesztin források szerint a gyanúsítottak azért ölték meg az izraelieket, majd ásták el holttestüket, hogy később tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjainak kicseréléséről kiadatásukért cserébe.

A Hamász tagadta közvetlen részvételét az akcióban. Az emberrablást elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatása érdekében. Az izraeli kormány "héjái" közé tartozó Danny Danon izraeli védelmiminiszter-helyettes közleményében ígéretet tett arra, hogy "gyökerestül kiirtják" a Hamászt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.