Nem az első eset...

Elloptak egy sugárzó izotópot szállító kamiont Mexikóban

A radioaktív anyagot egy speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a csak ezen burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelent egészségügyi kockázatot.

2014.07.04 15:53MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Elloptak egy veszélyes radioaktív anyagot szállító kamiont Közép-Mexikóban - közölték pénteken a hatóságok.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rakomány irídium-192 izotóp kapszulákat tartalmazott, ezt az anyagot elsősorban ipari célokra használják. A sugárzó izotópot egy speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak ezen burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelent egészségügyi kockázatot.

A mexikói hatóságok keresik az ellopott kamiont és közleményben tájékoztatták a lakosságot az esetről. Tavaly decemberben egy, radioaktív kobaltizotópot szállító kamiont loptak el Mexikóban, a jármű a sugárterápiában használatos anyagot egy nukleárishulladék-tárolóba szállította volna egy tijuanai kórházból.

A hatóságok attól tartottak, hogy az ellopott kobaltizotópot úgynevezett "piszkos bomba" összeállításához használják fel.

A kamiont később megtalálták, a jármű közelében rábukkantak a hasadóanyagra is. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyelőre nem adott tájékoztatást a történtekkel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.