Nem tudták mit kötnek el

Mind meghalnak: sugárzó anyagot loptak el egy teherautóval

Mexikói tolvajok elloptak egy radioaktív anyagokkal teli teherautót.

2013.12.04 22:59ma.hu
Mexican National Commission for Nuclear Safety and Safeguards

Az ENSZ szakértői szerint az orvosi célra használt anyag „különösen veszélyes”, ha kiveszik a tartályokból.

A teherautó sugárterápiához használt eszközöket szállított, amelyek rendkívül radioaktív kobalt-60 izotópokat is tartalmaztak. A járművet a Mexikóvároshoz közel fekvő Tepojaco-ban tulajdonították el. „Amikor a teherautót ellopták, az anyag megfelelő védelemmel volt ellátva. Ugyanakkor, ha eltávolítják a pajzsokat, vagy azok megsérülnek, rendkívül veszélyesek lehetnek” – nyilatkozta az IAEA szóvivője.

A mexikói hatóságok nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, az ország összes államában vadásznak a gépjárműre. Értesítették az amerikai határrendészetet is, és elmondták, mi lapul a teherautóban. A jelentések szerint a tolvajoknak valószínűleg fogalmuk sincs milyen veszélyes dolgot tulajdonítottak el.

Az NBC-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy valaki megpróbálhat „piszkos bombát” készíteni a Kobalt-60 felhasználásával. A washingtoni Nuclear Threat Initiative szervezet tavaly 15 olyan lopásról vagy rablásról tett jelentést, ahol radioaktív anyagnak kelt lába. A legtöbb ilyen incidens Oroszországban, illetve a volt szovjet államokban történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.