Az ősellenség dél-koreaiaknál

Kínának is kezd elege lenni Észak-Koreából

A kínai elnök Szöulban szót emelt az észak-koreai nukleáris tevékenység ellen.

2014.07.03 18:35MTI
Forrás: Wikipedia

Szót emelt az észak-koreai kísérleti atomrobbantások ellen Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön szöuli látogatásán.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök - a hagyományosan Phenjan szövetségesének számító - Kína vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón megerősítette: "Hszi és én megegyeztünk abban, el kellene érni Észak-Korea atomfegyver-mentesítését, és határozottan az észak-koreai nukleáris kísérletek ellen foglalunk állást".

Phenjan 2013 februárjában harmadszor hajtott végre kísérleti atomrobbantást, amelyet Peking beleegyezésével ítélt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A nemzetközi közösség elképzelhetőnek tartja, hogy Észak-Korea rendelkezik néhány, egyelőre félkész állapotú nukleáris fegyverrel.

A két vezető megegyezett abban is, hogy felújítják a korábban a félsziget atommentesítéséért folytatott hatoldalú tárgyalásokat. A multilaterális fórumon, amely utoljára 2008-ban ült össze, a két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Japán és Oroszország képviselői egyeztetnének.

Emellett a két államfő közös nyilatkozatot adott ki az elért eredményekről, és megegyeztek, hogy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére törekednek az év végéig. Szöul és Peking 2012-ben kezdtek tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi megállapodásról.

Észak-Korea szerdán ismételten rövid hatótávolságú rakétákat lőtt ki, növelve a két Korea közötti feszültséget. Csütörtökön Phenjan kijelentette, hogy az észak-koreai hadsereg folytatja a fegyveres kísérleteket.

A két Korea az 1950-53-as koreai háború óta nem írt alá béke-megállapodást egymással, és azóta folyamatosak a szóbeli és katonai provokációk a felek között.

Arra, hogy Hszi Csin-ping a Koreai-félszigeten államfőként tett első látogatásán nem Észak-Koreát, hanem a Dél-koreai Köztársaságot részesítette előnyben, a Szöul és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok 1992-es felvétele óta még nem volt példa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.