Forza Italia

Újra tényező Berlusconi az olasz politikában?

Renzi-Berlusconi egyezség az olasz parlament átalakításáról.

2014.07.03 14:25MTI
Forrás: Wikipedia

A római parlament szerkezetét is módosító választási reformról született megállapodás csütörtökön Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Silvio Berlusconi volt kormányfő, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) elnöke között.

Matteo Renzi miniszterelnöknek az a célja, hogy az olasz választási rendszert módosító törvénycsomag még a római parlament augusztusi nyári szünete előtt elkészüljön. A minél gyorsabb reformot a Berlusconi vezette FI is támogatja - kommentálták a találkozót a balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) politikusai.

Renzi és Berlusconi januárban kötötte az Italicum nevű paktumot a választási reformról. Akkor Renzi még csak a PD főtitkára volt. Azóta a miniszterelnöki székbe került, és pártja több mint negyven százalékot szerzett a májusi európai parlamenti választásokon. A FI ennek kevesebb mint a felét kapta.

A megváltozott politikai feltételek között a mostani találkozón a felek felülvizsgálták a paktum és a választási reform részleteit, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra. Maria Elena Boschi, a római kormánynak a reformokért felelős államtitkára csak annyit mondott, Renzi és Berlusconi egyetértett abban, hogy a következő olasz parlament egykamarás legyen. Ez az eddigi 315 fős felsőház szerepének módosítását jelentené. A januári találkozót a PD római székházában tartották, most Renzi a kormánypalotában fogadta Berlusconit.

Matteo Renzi kezdettől fogva azt hangoztatta, hogy az összes párttal egyeztetve kívánja kidolgozni azt a választási reformot, amelyre Olaszország harminc éve vár. Valójában a jelenlegi és a volt miniszterelnöknek szüksége van egymásra: a parlament létszámcsökkentését tartalmazó választási reformot a leghevesebben a PD szenátorainak egy része ellenzi. Tizenhárman júniusban ki is léptek a frakcióból.

Az adócsalásért elítélt és jelenleg közmunkát végző Silvio Berlusconi számára a miniszterelnökkel való egyeztetés a saját és a FI politikai erejének és hitelének megőrzését szolgálja. Elemzők emlékeztettek arra, hogy Berlusconi ellen júliusban újabb bírósági ítélet születhet az úgynevezett Ruby-perben.

Matteo Renzi délután az ellenzéki Öt Csillag Mozgalommal (M5S) egyeztet a választási reformról. Az M5S vezére, Beppe Grillo azonban blogjában úgy kommentálta a Renzi-Berlusconi találkozót, hogy Renzi egy elítélttel állapodott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.