Pap volt az összekötő

DNS-bankot hoztak létre az illegális örökbefogadások felderítésére

Egy 77 éves chilei pap lehetett az "összekötő" a kamasz lányanyák szülei és a csecsemőket halottnak nyilvánító orvosok között, akiket később a szüleik tudta nélkül örökbe adtak.

2014.07.02 12:19MTI
freedigitalphotos.net/jscreationzs

DNS-bankot hozott létre a chilei igazságszolgáltatás az Augusto Pinochet diktatúrája (1973-1990) alatt történt illegális örökbeadások felderítésére.

Mario Carroza, a santiagói fellebbviteli bíróság bírája közleményben tudatta, hogy a törvényszéki orvosszakértői szolgálat DNS-bankot hozott létre kizárólag a vizsgálóbírák számára.

A santiagói fellebbviteli bíróság feladata, hogy az emberi jogok megsértésének - így az 1970-es és 1980-as években a kórházakban végrehajtott, kiskorúak illegális örökbeadásában érintett hálózat - ügyében nyomozzon - áll a közleményben.

Az adatbázis alapján független genetikai információs jegyzéket hoznak létre, amelynek alapján a jövőben elemzéseket és összehasonlításokat végeznek majd. Az igazságszolgáltatás jelenleg több mint tíz feltételezett illegális örökbeadást vizsgál.

A Ciper online újság értesülései szerint halottnak nyilvánított és illegálisan örökbe adott csecsemőkről van szó. A hálózat középpontjában állítólag Gerardo Joannon chilei pap állt, akit a botrány kitörése után felfüggesztettek tisztségéből.

A Ciper szerint a 77 éves pap volt az "összekötő" a kamasz lányanyák szülei és a csecsemőket halottnak nyilvánító orvosok között, akiket később a szüleik tudta nélkül örökbe adtak. Az újság szerint az ügyben tucatnyi nőgyógyász is érintett volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.