Határátkelőre lőttek Donyeckben

Aknavetővel támadtak a szakadárok

Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok aknavetővel lőttek egy határátkelőt az orosz-ukrán határon szerdára virradóra, egy határőr meghalt, négy társa megsebesült.

2014.07.02 10:31MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Mintegy húsz lövedéket lőttek ki Markino tanyáról a Donyeck megyei Novoazovszkban lévő határátkelőre. A szakadárok rálőttek a határőrök egy csoportjára is, amely a szolgálatot átvenni tartott a határátkelőhöz. A támadásban négy határőr megsebesült, hárman súlyosan.

A határátkelőn átmenetileg leállították a forgalmat. Az orosz-ukrán határ ellenőrzése a Kijev által indított "terrorellenes művelet" egyik fő célja.

Az ukrán vezetés igyekszik biztosítani az ország területének védelmét és megakadályozni azt, hogy az oroszbarát szakadárok támogatást kapjanak a határ orosz oldaláról.

Alekszij Dmitraskovszkij, a "terrorellenes erők" szóvivője szerint a reguláris erők az elmúlt nap folyamán "jelentős csapásokat mértek a terrorista csoportokra, amelyek jelentős veszteséget szenvedtek emberben és haditechnikában".

A szóvivő szerint egyes fegyveres csoportok továbbra is igyekeznek kitörni az ostromgyűrűből, és a katonák állásaira támadtak a Karacsun-hegyen és Szlovjanszk város térségében.

Valamennyi támadást visszaverték. Dmitraskovszkij szerint az összecsapásokban egy ukrán katona meghalt, tizenhárman megsebesültek. A szakadárok harcképtelenné tették a hadsereg egyik T-64 típusú harckocsiját, egy Ural teherautót és négy D-30-as ágyút.

Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a szakadárok elleni "terrorellenes műveletet", miután Petro Porosenko államfő visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.