Politikai csaták

Japán bekeményített - megtehetné, hogy védekezésből támad

A japán kormány kedden jóváhagyta a fegyveres erők bevetését bizonyos esetekben más országok védelmében. A lépés a II. világháború óta az egyik legnagyobb változtatás az ország biztonságpolitikájában.

2014.07.01 12:49MTI

A korábbi japán kormányok álláspontja az volt, hogy Japán háborút elutasító békealkotmánya korlátozza katonai erő bevetését még Japán védelmében is. A jelenlegi kormány nem módosította az alkotmányt, csupán annak értelmezését, és így már felhatalmazást adhat fegyveres erői szélesebb körű bevetésére.

A döntés ellen Tokióban mintegy kétezren tiltakoztak Abe Sindzó miniszterelnök hivatalánál. A tüntetők azt mondták, hogy az alkotmány bármilyen megváltoztatása csupán népszavazás útján lehetséges, a kormány egyszerűen nem teheti meg a mostani lépést az alaptörvény újszerű értelmezésével.

A II. világháború után, 1947-ben amerikai diktátumra született alkotmány szerint a japán nép "örökre lemond a nemzet szuverén jogáról, hogy háborút viseljen". A kikötés azért született, hogy ne ismétlődjön meg Ázsia nagy részének japán inváziója és brutális megszállása.

Az Egyesült Államok - Japánnak jó ideje szövetségese - támogatta a keddi tokiói döntést, amelynek jegyében a japán haditengerészet támadás esetén védelmet nyújthat amerikai hadihajóknak.

Kína viszont hevesen ellenezte a politika módosítását. Hung Lej kínai külügyi szóvivő keddi szokásos sajtótájékoztatóján kifejtette: "Peking helyteleníti Japán olyan megnyilvánulásait, amelyekkel eltúlozza a kínai veszélyt. Tokió új politikája kétségessé teszi, hogy Tokió békés módszerekkel akarja rendezni a vitákat - mondta.

A változtatásnak akadnak ellenzői Japánban is, szerintük a módosítás utat nyithat ahhoz, hogy a szigetország belekeveredjen olyan nemzetközi katonai műveletekbe, mint amilyen például az Egyesült Államok vezette 2003-as iraki háború volt.

Abe Sindzo miniszterelnök a kormány döntése után tartott sajtóértekezletén rögvest leszögezte: Japán nem fog részt venni ilyesmikben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.