Felkelők harca

Heves összecsapások zajlottak egy iraki határátkelőnél

Hevesen összecsaptak egymással hétfőn Szíriában a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló csoportok. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) ütközött meg más szervezetek harcosaival egy szíriai-iraki határátkelőnél.

2014.06.30 16:31MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH)tudatta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetből kivált szunnita szélsőségesek és szíriai riválisaik el-Bukamál határváros feletti ellenőrzés megszerzéséért küzdenek egymással.

A határ iraki oldalán lévő átkelő, al-Káim már az ILIÁ kezén van. A Szíriában és Irakban is harcoló szélsőséges csoport vasárnap bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott lére, amely Észak-Szíriától egészen Irak Dijála nevű tartományáig terjed.

Az ILIÁ 2012-ben kapcsolódott be a szíriai polgárháborúba, és ma már ellenőrzése alatt tartja a közel-keleti ország északkeleti területeinek nagy részét. Irakban június 9. óta folytat hadjáratot, elfoglalt számos északi és nyugati várost, illetve határátkelőt.

Múlt héten arról érkeztek hírek, hogy el-Bukamálban egyesült az al-Kaida hivatalos szíriai szárnya, az an-Nuszra Front és az ILIÁ.

A Szíriában az elnök ellen harcoló rivális felkelőcsoportok belharcaiban már mintegy hétezren vesztették életüket, köztük több száz civil. Hétfőn a szíriai állami média arról számolt be, hogy aknagránátokkal lőtték az ország északnyugati részén található nagyváros, a kormányerők kezén lévő Idlíb több negyedét.

A támadásokban - amelyek egy lakónegyedet és egy piacot is érintettek - 14-en meghaltak és legalább ötvenen megsebesültek. A történtekért senki nem vállalta a felelősséget.

Az állami televízió a "terroristákat" (a kormány így nevezi az ellene harcoló felkelőket) tette felelőssé az erőszakcselekményért. Idlíb, amely a vele azonos nevű tartomány székhelye, a szíriai konfliktus 2011. márciusi kezdete óta nem került ki a kormány ellenőrzése alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.