Boko Haram

Több tucatnyi halottja van a keresztény templomok elleni támadásoknak

Több mint ötven halálos áldozatot követeltek a legutóbbi támadások az északkelet-nigériai Chibok közelében, amelyek során a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei keresztény templomokra támadtak.

2014.06.30 15:55MTI
freedigitalphotos.net/africa

"Jelen pillanatban ötvennégy halottról tudunk" - jelentette ki a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. A lázadók vasárnap elfoglaltak négy, Chibokhoz közeli települést, és az ezek területén található templomokra támadtak robbanószerkezetekkel és tűzfegyverekkel.

Az egyik túlélő korábban elmondta, hogy nagyjából húsz fegyveres férfi érkezett Toyota kisteherautókkal és motorkerékpárokkal Kautikiribe. "Először azt hittem, hogy katonák, de amikor kijöttem a házból, tüzet nyitottak az emberekre és felgyújtották a házainkat" - mondta a férfi, akinek két rokona is életét vesztette.

Bizonyos információk szerint a rajtaütések során legalább három templomot porig égettek. A Boko Haram a közelmúltban azzal keltett nemzetközi megrökönyödést, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram véres hadjáratot folytat azóta, hogy a rendőrség 2009-ben végzett a terrorszervezet alapítójával és akkori vezetőjével, Mohamed Juszuffal.

A vallási mozgalomból néhány év alatt jól felfegyverzett lázadócsoporttá vált szervezet ma már a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti Afrika első számú kőolajtermelő országában. A fegyveresek támadásaiban az év eleje óta legkevesebb kétezer-ötszázan vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.